Barcelona

Manuel Bustos i Daniel Fernández neguen haver col·locat a dit un exalt càrrec del tripartit a Montcada

L'exalcalde de Sabadell assegura tenir "la consciència molt tranquil·la", ja que ha defensat que l'únic que va fer en la contractació de Carmina Llumà com a directora de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Montcada i Reixac va ser "col·laborar i opinar".

Actualitzat

L'exnúmero dos del PSC Daniel Fernández i l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos s'han assegut al banc dels acusats aquest dimecres al matí per tràfic d'influències i prevaricació en una primera peça del "cas Mercuri" en la qual també estan acusats el germà de Bustos i l'alcaldessa de Montcada, María Elena Pérez.

Tant Bustos com Fernández han negat haver col·locat a dit una exalt càrrec del tripartit a l'Ajuntament de Montcada i Reixac. L'exalcalde de Sabadell ha assegurat tenir "la consciència molt tranquil·la" ja que ha defensat que l'únic que va fer en la contractació de Carmina Llumà com a directora de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Montcada i Reixac va ser "col·laborar i opinar".

En el primer judici del "cas Mercuri", Bustos ha mostrat la seva "sorpresa" perquè es convoqués un concurs públic per designar un càrrec de confiança i ha asseverat desconèixer que s'havia posat en marxa aquest procés. En tot cas, ha reconegut que "és molt possible" que preguntés als ajuntaments si necessitaven algú com Carmina Llumà, ja que havia quedat "lliure". Ha afegit, però, que Llumà "era la candidata de l'alcaldessa".

En la mateixa línia, l'exdiputat socialista Daniel Fernández també ha negat haver col·locat a dit l'exalt càrrec del tripartit i, per aconseguir-ho, haver pressionat l'alcaldessa de Montcada. Fernández ha dit que no tenia cap interès que Carmina Llumà fos directora de l'àrea de política territorial ni la coneixia. Tampoc no ha reconegut les converses telefòniques amb l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, en què diu que s'ha de treure de l'expedient de Llumà el "no apte" per no haver passat el psicotècnic per accedir al càrrec.

Quan se li ha preguntat què significava que digués "que l'empresa agafi i en el 'no apte' tregui el 'no'", Fernández ha respost que "el que demostra això és el meu desconeixement del procediment, perquè el que dic és que no entenc res. Aquesta és la realitat. Perquè sembla que se'm vol veure per comentar-me alguna cosa que té a veure amb això, però en cap cas sé de què es tracta".

Per la seva banda, el fiscal, que demana dos anys de presó, una multa de 52.000 euros i sis anys d'inhabilitació per a Fernández i per a cadascun dels germans Bustos, ha defensat la intervenció del telèfon de l'exalcalde de Sabadell per la gravetat dels fets que s'investigaven.

El fiscal entén que els germans Bustos van demanar la intervenció de l'aleshores secretari d'organització del PSC presumptament per designar a dit Llumà dins l'Ajuntament de Montcada, després del seu pas pel govern tripartit el 2012. En concret, creu que van pressionar l'alcaldessa de Montcada perquè accedís a contractar-la. Per això, per a l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, sol·licita deu anys d'inhabilitació.

L'alcaldessa de Montcada diu que Llumà era "idònia"

A la tarda ha estat el torn de l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, que ha assegurat que l'any 2012 va escollir Llumà com a directora de l'àrea territorial del municipi perquè era la "candidata idònia" per al lloc, pels seus coneixements de dret i urbanisme. Pérez ha reconegut que el 2012 es va veure amb Fernández i Manuel Bustos per tractar sobre aquesta recerca d'un candidat per al lloc, però ha afegit que també es va reunir amb altres càrrecs socialistes, com Jordi Hereu i Assumpta Escarp, per la mateixa qüestió.

Pérez, que no ha renunciat a l'alcaldia malgrat estar encausada per prevaricació, ha explicat que va acabar cessant Llumà perquè, "per les circumstàncies judicials", la seva imatge "començava a perdre força davant les institucions" amb les quals s'havia de relacionar.

L'alcadessa de Montcada ha respost les preguntes del tribunal, del fiscal anticorrupció i dels advocats de la defensa, però no de l'acusació particular representada per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció perquè és "alcaldessa de Montcada", ha remarcat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut