València

La Generalitat Valenciana anuncia per SMS la destitució dimarts de Ricardo Costa

L'aixecament del sumari del "cas Gürtel" ha provocat un tsunami en el si del Partit Popular valencià i s'ha cobrat el cap del seu número 2, Ricardo Costa. El pols entre el president valencià, Francisco Camps, i la direcció del PP espanyol ha desembocat en l'anunci, aquest divendres, molt a última hora i per SMS als periodistes, que Costa serà destituït temporalment dimarts, quan torni de fer el Camí de Sant Jaume. La seva possible implicació en la trama, havent rebut regals per part de les empreses de Correa, havia posat Costa a l'ull de l'huracà, malgrat que Camps li reiterés la seva confiança. De fet, l'executiva del PPCV tampoc dubta de la seva innocència, però entenen que ha de deixar el partit mentre duri aquest procés judicial.

Actualitzat
Diada tensa la d'aquest 9 d'octubre a València. El president valencià, Francisco Camps, va esperar tota la tarda que el secretari general del PP valencià i seva mà dreta, Ricardo Costa, dimitís, però com que no ho va fer, no va tenir altre remei que prendre la decisió de prescindir-ne. A última hora del dia la presidència de la Generalitat Valenciana anunciava a través d'un missatge de mòbil la pròxima destitució temporal de Costa, que continuarà, però, com a portaveu dels populars al Parlament valencià. Serà dimarts que ve en l'executiva del partit.

Fonts del PPCV confirmen que des de Madrid els han pressionat molt perquè Costa deixés el càrrec. Segons el PPCV, esperaven que Ricardo Costa anunciés que plegava, però en comptes d'això va dir que Camps li tenia "tota la confiança" i va marxar de vacances, a fer "el Camí de Sant Jaume", va explicar, i sense telèfon mòbil.

Tot apunta que juntament amb Costa cauran dues persones més: el vicesecretari general, David Serra, i la tresorera del partit, Iolanda Garcia.

Crònica d'una dimissió difícil

Elegant i amb un somriure als llavis, com és habitual en ell, Ricardo Costa entrava al mes de maig al Tribunal Superior de València. Havia de declarar sobre els vestits que suposadament li havia regalat Orange Market. En sortia defensant la seva innocència i entre mostres de suport.

El cas contra ell i tres dirigents més del PP i la Generalitat, entre ells Francisco Camps, acabaria sent arxivat a l'agost. Però la calma va durar poc i, al setembre, la cúpula popular tornava a la palestra en fer-se públic un informe policial que apuntava a un presumpte finançament il·legal del partit. Costa deia que se sentia perseguit. El número 2 del PP valencià denunciava un muntatge orquestrat per Zapatero i Rubalcaba.

Costa s'ha resistit tant com ha pogut a la dimissió. S'ha queixat de l'actitud de la direcció dels populars de Madrid i assegura que no ha comès cap il·legalitat. El partit no l'acusa de res; al contrari, el mateix Camps ha assegurat en diverses ocasions que confiava en la seva innocència. Però el gest d'Esperanza Aguirre, que ha expulsat els implicats en la trama madrilenya del "cas Gürtel", ha obligat els populars de València a fer alguna cosa si no volia espatllar encara més la seva imatge i la de Mariano Rajoy.
Anar al contingut