Barcelona

L'estat espanyol, a la cua d'Europa en la conciliació de la vida laboral i personal

L'estat espanyol és un dels llocs on més es treballa d'Europa, unes 300 hores més que a Alemanya, però en canvi està a la cua en productivitat i temps per gaudir de la vida personal

RedaccióActualitzat

Revifa el debat sobre la conciliació de la vida laboral i la personal. En els últims mesos, entitats, institucions polítiques i organitzacions socials i econòmiques han engegat noves iniciatives en aquest sentit. La setmana que ve es reuneix la Comissió per a la Reforma Horària del Parlament, que vol aconseguir tirar endavant aquesta reforma el gener del 2016.

Segons dades recopilades entre el 2010 i el 2011, la mitjana d'hores de feina remunerada de la població catalana és de gairebé 38 setmanals, que poden arribar fins a les 48 en alguns sectors de treballadors autònoms.

Els horaris de feina també depenen molt de si s'és autònom o assalariat. A les 6 de la tarda un 42,3 % dels ocupats per compte propi encara estan treballant. Tot aquest és temps que no es dedica a la família, a l'oci o a l'activitat social.

Fa uns dies es va presentar el Pacte del Temps, una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona per promoure la qualitat de vida i la conciliació de la vida laboral i personal.

Sara Berbel, psicòloga

Sara Berbel, doctora en Psicologia i membre de la plataforma "Ara és l'hora", explica que en el període de crisi que estem vivint, contrariàment al que es podria pensar, han augmentat les hores de treball i això no vol dir que també se sigui més productiu.

Espanya és un dels països que on més es treballa d'Europa. Més que a Alemanya, Dinamarca o Holanda, per exemple. Unes 300 hores més. Però en canvi, diu Berbel l'estat espanyol està a la cua en productivitat.

A més explica que les dones arrosseguen la responsabilitat de la casa i per tant acumulen un plus de feina superior als homes. Els costa més gaudir de l'oci i del descans. Dormen poc i tot això implica estrès i angoixa.

Enquesta mundial

Segons una enquesta mundial feta per la consultora Nielsen el 2011, les dones espanyoles són les més estressades de tot Europa. El 66% de les dones així ho assegura.

Les espanyoles dormen menys, fan menys exercici físic que els homes i tenen una sobrecàrrega de rol.

El model de vida es basa en una jornada laboral de 41 hores de mitjana, d'horaris poc flexibles que afecta la conciliació familiar i laboral.

El motiu principal d'aquest estat general és la falta de temps.

Empreses exemplars

Permetre als treballadors desestressar-se en horari laboral és una mesura que porten a terme algunes empreses, poques, perquè els seu personal mantingui un bon ambient de treball i produeixi més. Alguns, fins i tot, poden treballar a casa per poder fer-se càrrec de la família.

Aquests exemples encara són infreqüents a l'Estat Espanyol i a Catalunya però si són habituals en altres països europeus.

L'objectiu és conscienciar que cal establir prioritats i compaginar les tasques de manera equilibrada. Repartir oci i feina és molt important. De fet, la meitat de la població té la percepció que disposa de poc temps lliure, sobretot les dones que són mares.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut