Barcelona

L'escut de Catalunya torna a lluir a la façana del Parlament 70 anys després

El Parlament reinstaura solemnement l'escut de la Generalitat sobre l'escut de Felip V a la façana del palau, en un símbol d'afirmació nacional. L'acte ha inclòs la projecció sobre la façana del discurs que Francesc Macià va pronunciar en l'obertura oficial del Parlament el 6 de desembre de 1932.

RedaccióActualitzat
Les quatre barres han tapat l'escut de Felip V a la façana del Parlament. L'acte solemne de restauració de l'escut de la Generalitat a la façana del palau ha estat un dels primers actes institucionals de l'Onze de Setembre, la vigília de la Diada.

El canvi ja es va fer la setmana passada, però s'ha oficialitzat amb un acte que ha començat amb la projecció sobre la façana del palau del discurs que Francesc Macià va pronunciar en l'obertura oficial del Parlament el 6 de desembre de 1932. La cerimònia, presidida per les màximes autoritats del país, ha acabat amb el "Cant de la Senyera".

La restitució de les quatre barres de l'escut va ser aprovada per la mesa de la cambra catalana al maig. Es tracta d'un escut fet amb pedra de Montjuïc, resines i fibra de vidre que pesa 22 quilos. Tot i que es va preveure la possibilitat de retirar l'escut vell i conservar-lo al Museu d'Història, finalment, aquesta opció es va descartar.

El Parlament cobreix l'escut d'armes de Felip V que corona la façana principal de l'edifici amb l'escut institucional de les quatre barres. Es recupera així un disseny similar que va utilitzar Francesc Macià per ocultar l'escut borbònic del 1932 i que van ser retirades després de la caiguda de Barcelona a la Guerra Civil.

Les quatre barres de pedra tapen la part central de l'escut borbònic, però no els lleons, la corona i els altres elements ornamentals que l'envolten. Així, es manté la composició volumètrica de la façana i es conserva l'emblema que actualment hi ha a la façana de la seu del Parlament.

Originàriament, l'escut d'armes no es trobava a la façana del palau, sinó en una de les portes d'accés de la Ciutadella, la fortalesa en forma d'estrella de deu puntes que Felip V va fer construir quan les tropes borbòniques van entrar a Barcelona, després de 13 mesos de setge, el final de la Guerra de Successió, el 1714. En 1869 es va enderrocar la muralla i l'escut d'armes es va traslladar a la façana de l'antic arsenal de la Ciutadella, que el 1932 es va convertir en la seu del Parlament català.

El 26 de gener del 1939, amb l'entrada a Barcelona de les tropes franquistes, l'edifici va ser reconvertit en caserna militar, fins al 1945, quan s'hi va instal·lar el Museu d'Art Modern. Durant aquest període, l'escut de Catalunya va ser eliminat.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut