Mankell durant el festival de la Berlinale el 2009. (Foto: Reuters)
Mankell durant el festival de la Berlinale el 2009. (Foto: Reuters)
Copenhaguen

L'escriptor suec Henning Mankell revela que té càncer

El reconegut autor de novel·la negra ha indicat que el diagnòstic és "greu" i que explicarà la seva batalla contra la malaltia en la columna d'un diari "des de la vida i no la mort".

RedaccióActualitzat

L'escriptor suec Henning Mankell, de 65 anys, ha revelat que té càncer, que el diagnòstic és "greu" i que explicarà la seva batalla contra la malaltia en la columna d'un diari.

El reconegut autor, mundialment famós per la seva sèrie de novel·la negra sobre l'inspector Kurt Wallander, ha dit a un diari suec que la malaltia l'hi van detectar a principis d'any. Mankell ha relatat que fa un parell de setmanes va viatjar a Estocolm, a Suècia, per ser tractat per un ortopeda, pensant-se que tenia una hèrnia discal al coll, però que, quan va tornar l'endemà a Göteborg, on viu, ho va fer amb l'anunci que tenia un càncer.

"Uns dies després, al centre de tractament pulmonar de la Universitat Sahlgrenska, ho van detallar: era seriós. Tenia un tumor a la part posterior del coll i un altre al pulmó esquerre. El càncer podria haver-se estès també a d'altres parts del meu cos", ha indicat.

Tot i que encara no sap el tractament que haurà de seguir, té clar que explicarà el seu procés per donar veu a un patiment que afecta moltes persones. La columna que farà al diari, ha afegit, l'escriurà "des de la vida i no la mort".

"La meva ansietat és molt profunda, tot i que a grans trets puc mantenir-la sota control", ha assenyalat en un article titulat "Una lluita des de la perspectiva de la vida".

Mankell va començar la seva carrera d'escriptor el 1973 amb la novel·la "El rompedor de rocas", però no va ser fins gairebé dues dècades després que va començar a tenir èxit editorial gràcies a la saga protagonitzada per l'inspector Wallander, que ha saltat a la televisió.

Casat amb Eva Bergman, filla del cineasta suec Ingmar Bergman, Mankell ha escrit, a banda de la sèrie de Wallander, una vintenta de novel·les i una dotzena de llibres infantils i és respectat també com a dramaturg en el seu país, on exerceix com a activista d'esquerres.

Des que fa 40 anys va viatjar per primer cop a l'Àfrica, Mankell viu entre Suècia i aquest continent, especialment a Moçambic, on exerceix com a director artístic del Teatre Avinguda de Maputo.

Anar al contingut