Madrid

L'escriptor Josep Maria Castellet guanya el Premi Nacional de les Lletres, que atorga el Ministeri de Cultura

L'escriptor Josep Maria Castellet ha guanyat el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, dotat amb 40.000 euros, en reconeixement a la seva trajectòria literària i al conjunt de la seva obra. Aquest guardó, el més important en l'àmbit literari després del Cervantes, el convoca cada any el Ministeri de Cultura per distingir la transcendència d'un autor i la seva obra, escrita en espanyol, gallec, català o euskera. El director general del Llibre, Rogelio Blanco, ha presidit el jurat, que ha estat format també per Rafael Sánchez Ferlosio i Juan Goytisolo, els dos últims autors guardonats, i per Margarita Salas, Xosé Ramón Barreiro, Joseba Andoni Lakarra, Carles Miralles, Javier Goñi i Ana Maria Moix, entre altres.

Actualitzat
L'escriptor i editor Josep Maria Castellet s'ha mostrat molt satisfet pel Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, que li ha concedit el Ministeri de Cultura en reconeixement per la seva trajectòria literària. Castellet ha valorat especialment que el jurat hagi destacat la seva tasca de dècades per fer de pont entre les cultures catalana i castellana.

Durant la roda de premsa que ha ofert a la seu del Grup 62 a Barcelona, l'editorial de la qual és president, Castellet ha explicat que primer s'ha sentit desconcertat per un premi que no esperava. Tot seguit, però, ha recordat el poeta Josep Vicenç Foix, que va rebre el mateix guardó l'any 1984, i altres companys de generació ja morts, per la qual cosa ha conclòs, irònic, que potser era un premi a la supervivència.

Castellet ha parlat en una taula farcida de llibres seus, des d'un treball primerenc com "Notas sobre literatura española contemporánea", del 1955, a antologies com "Poesia catalana del segle XX" i "Nueve novísimos poetas españoles", o la seva última obra, "Seductors, il·lustrats i visionaris", del 2009. L'escriptor ha anunciat també la pròxima reedició del seu assaig "Josep Pla o la raó narrativa", amb la incorporació d'un llarg epíleg.

Castellet va néixer a Barcelona el 1926. L'escriptor i editor també ha exercit de crític. Va estudiar a la Universitat de Barcelona, on es va graduar en Dret i es va convertir en el primer president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (1978-1983). Ha estat membre de nombroses entitats culturals i, en el pla editorial, ha treballat com a director literari d'Edicions 62 i Ediciones Península, així com de conseller i president del Grup 62. Des del 2006, és degà de la Institució de les Lletres Catalanes, càrrec que a partir de l'any que ve assumirà Francesc Parcerisas. Castellet ha estat el principal teòric i defensor a Catalunya del realisme històric, i l'antologia "Poesia catalana del segle XX" (1963), coescrita amb el crític Joaquim Molas, es considera el "manifest" d'aquesta tendència.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut