El magistrat Santiago Vidal, amb el director de la Fundació les Voltes, Joan Matamala, durant la presentació de la campanya unanovaconstitucio.cat. …
El magistrat Santiago Vidal, amb el director de la Fundació les Voltes, Joan Matamala, durant la presentació de la campanya unanovaconstitucio.cat. (Foto: ACN)
Girona

L'esborrany de Constitució catalana defensa llistes obertes i que els ciutadans puguin demanar que es modifiqui

La proposta de Santiago Vidal, que es presentarà dissabte, vol fusionar el text amb els esborranys de l'ANC i d'un grup de professors catalans a l'estranger

RedaccióActualitzat

El projecte de la nova Constitució catalana elaborat pel grup liderat pel jutge Santiago Vidal estableix que els partits polítics només es podran finançar amb les aportacions dels militants. Aquest grup fa un any que treballa en la proposta, que té 97 articles, i que es presentarà dissabte a Barcelona. En aquest mateix acte es faran públics dos esborranys més, el que preparen juristes de l'ANC i el d'un equip de cinc professors catalans de dret a l'estranger. L'objectiu és fusionar aquestes tres iniciatives.

Santiago Vidal ha avançat en un acte a Girona que la proposta de constitució del seu grup estableix una república catalana sense exèrcit, amb el català com a llengua oficial i on els partits només es podran finançar amb les quotes dels militants. Defensa que els ciutadans puguin demanar que es modifiqui el redactat si presenten 500.000 signatures i també inclou una nova llei electoral, segons apunta Vidal: "Proposem bàsicament que hi hagi llistes obertes i que hi hagi una limitació de mandats. Aquest és un tema obert perquè poden ser dos mandats de quatre anys; per tant, vuit, però també podrien ser dos mandats de cinc anys; per tant, deu".

Santiago Vidal ha explicat també que el Consell General del Poder Judicial ha rebutjat totes les al·legacions que havia presentat contra el seu expedient sancionador perquè les considera "inútils i impertinents".

 

 

Anar al contingut