Sao Paulo

Les protestes socials sacsegen el Brasil al començament del Mundial de futbol

Dues periodistes de la CNN han resultat ferides a Sao Paulo en càrregues policials

RedaccióActualitzat

El Mundial de futbol del Brasil arrenca aquest dijous a Sao Paulo amb el rerefons inquietant de les mobilitzacions socials que sacsegen el país. La policia ha dispersat amb gasos lacrimògens un grup d'uns 50 manifestants que protestaven pels elevats costos del Mundial. Els manifestants volien fer la marxa per la Radial Est a Sao Paulo, que és la principal via per arribar a l'estadi. Com que s'han negat a fer cas als requeriments que abandonessin la zona, la policia ha carregat tot just uns minuts després que la marxa hagués començat. Dues periodistes de la CNN han resultat ferides.

A Rio de Janeiro s'han repetit les mobilitzacions. Hi han participat professors, sindicats, partits polítics de l'esquerra, feministes i centenars de ciutadans que reclamen més inversió en salut i educació en comptes de destinar els recursos a estadis de futbol. La marxa ha transcorregut per una de les principals artèries de la ciutat, col·lapsant el trànsit del centre en plena hora punta. Al final de la manifestació, s'han produït incidents amb la policia, que ha dispersat els assistents amb gas pebre. Al menys tres persones han estat detingudes.

Les protestes no s'han pogut evitar, però sí la vaga del metro, que ha afectat milions de ciutadans. Els treballadors han decidit finalment no continuar amb la protesta. S'han compromès a treballar amb normalitat aquest dijous, tot i que durant el dia s'han manifestat per reclamar la reincorporació dels funcionaris acomiadats durant la vaga de cinc dies que va acabar dilluns. Els treballadors es plantegen fer manifestacions diàries, simultànies a les seves negociacions amb el govern.

La vaga del metro de Sao Paulo va provocar greus problemes de trànsit a la ciutat i grans embussos als accessos per carretera. Una altra vaga hauria complicat molt la situació al voltant de l'estadi on comença el Mundial, ja que els aficionats arriben principalment de la línia vermella del suburbà, que uneix l'est i l'oest de la metròpoli.

Altres col·lectius, però, mantenen les vagues. És el cas dels treballadors dels aeroports de Rio de Janeiro i els conductors d'autobús de Natal, una de les seus del Mundial. Pel que fa als aeroports de Rio, els sindicats justifiquen la vaga després de nou mesos de negociacions intenses. Els treballadors exigeixen a les empreses aèries un reajust salarial real i un abonament extra per l'increment de treball derivat de la competició mundialista.

157.000 agents s'encarreguen de la seguretat

El Brasil dedica 8.434 milions d'euros en recursos humans i econòmics per garantir que el Mundial de futbol sigui un èxit. Aquesta gran inversió té des de fa temps nombrosos opositors a tot el país, que consideren que molts d'aquests diners haurien d'haver anat destinats a la sanitat, l'educació i els sectors més necessitats.

En matèria de seguretat s'hi inclou una partida de més de 600 milions d'euros, amb un dispositiu que inclou 157.000 efectius de les forces armades i agents de la seguretat pública que es distribueixen per les dotze seus, i que garanteixen la vigilància de les autoritats, les delegacions i els aficionats.

Les autoritats estan preocupades per les manifestacions, perquè duraran tot el Mundial. Pensen, però, que no arribaran a les magnituds que es van viure durant la Copa Confederacions de l'any passat. Aleshores milions de brasilers es van manifestar per exigir millors serveis públics.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut