Terres de l'Ebre

Les Terres de l'Ebre, declarades reserva de la biosfera

Les Terres de l'Ebre, amb el Delta com a punt de referència, han estat declarades reserva de la biosfera pel Comitè Internacional del Programa Home i Biosfera de la Unesco.

RedaccióActualitzat
Les Terres de l'Ebre han estat declarades reserva de la biosfera. El Comitè Internacional del Programa Home i Biosfera de la Unesco ho ha decidit en el debat d'inclusió de nous espais en aquesta categoria. De fet, les Terres de l'Ebre, amb el Delta com a principal atractiu, ja tenien la recomanació del comitè i, per tant, s'esperava la decisió favorable.

Es tracta d'una zona de 367.729 hectàrees de superfície, que compta amb una població de 190.000 habitants i abraça el delta i la conca de l'Ebre, el riu més cabalós de la Península.  

La nova reserva de la biosfera de la Unesco allotja "nombrosos ecosistemes tant interiors com costaners", ha destacat l'entitat. Això és important perquè les reserves de la biosfera són llocs en els quals, en concertació amb les poblacions locals, s'apliquen pràctiques innovadores per conciliar l'activitat humana i la conservació del medi ambient. Aquestes activitats es concentren en ecosistemes particulars: muntanyes, bosc tropical, sistemes urbans, terres humits, illes o zones costaneres i marines. Llançat a principi dels anys 70, el programa sobre l'Home i la Biosfera afavoreix la investigació interdisciplinària, encoratja el reforç de capacitats i té com principals objectius reduir la pèrdua de la biodiversitat i tractar els seus aspectes ecològics, socials i econòmics, segons la Unesco.

L'any passat, la candidatura va ser rebutjada perquè comprenia l'espai d'influència de la central nuclear d'Ascó. Per això, aquesta vegada la candidatura ha exclòs aquesta àrea. Ara es creu que la distinció donarà un impuls als productes i el sector turístic de la zona.

Abans de saber-se la notícia, el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Maria Pelegrí, s'havia mostrat convençut que la declaració contribuiria a la diversificació econòmica d'una de les àrees més deprimides: "La reserva de la biosfera de les Terres de l'Ebre ha de ser un referent en l'aportació de valor econòmic i social a la riquesa natural existent al sud del país".

La majoria dels representants socioeconòmics de la zona també havien donat suport a la candidatura. El portaveu de l'Associació d'Empreses i Activitats Turístiques del Delta, Joan Capilla, ha declarat que la distinció permetrà "segmentar el turisme i arribar a aquells visitants que estan més conscienciats de la necessitat de conservar el medi ambient".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut