Imatgde d'arxiu de la plaça de l'Obradoiro, a Santiago de Compostel·la. (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu de la plaça de l'Obradoiro, a Santiago de Compostel·la. (Foto: Reuters)
Santiago de Compostel·la

L'alcalde de Santiago de Compostel·la i l'expresident de la Diputació d'Ourense, acusats en casos de corrupció

L'alcalde de Santiago de Compostel·la està imputat per presumptes irregularitats en les adjudicacions d'ajuntaments gallecs a diferents empreses. A més, la Fiscalia ha presentat una querella contra l'expresident de la Diputació d'Ourense, també del PP, per un presumpte delicte de prevaricació.

RedaccióActualitzat
Diversos càrrecs del PP de Galícia estan imputats o s'han presentat querelles en contra d'ells per presumptes irregularitats. La titular del jutjat número 1 de Lugo ha imputat l'alcalde de Santiago de Compostel·la, Ángel Currás, i al seu cap de gabinet, Francisco Castro. La jutge investiga presumptes irregularitats en les adjudicacions d'ajuntaments gallecs a diferents empreses en l'anomenada Operació Pokemon. El grup Vendex està a l'epicentre de la investigació per haver-se beneficiat de diverses adjudicacions.

L'actual alcalde de Santiago de Compostel·la va accedir al càrrec a l'abril en substitució de Gerardo Conde Roa, també del PP i que va dimitir a l'estar acusat d'un suposat delicte fiscal. Ángel Currás haurà de comparèixer davant de la jutge en dues setmanes, segons informa EFE citant fonts del Partit Popular. En el mateix cas també estan imputats la regidora d'Educació de Santiago de Compostel·la, Rebeca Domínguez, el regidor socialista d'Ourense Francisco Rodríguez i Adolfo García, regidor del PP a la localitat de Boqueixón.

D'altra banda, la Fiscalia ha presentat una querella contra l'expresident de la Diputació d'Ourense, José Luis Baltar Pumar, del PP, per un presumpte delicte continuat de prevaricació en les contractacions del personal de la institució que dirigia. El ministeri públic ha actuat a partir d'una denúncia presentada el 2010 pels socialistes, que durant el Congrés del Partit Popular van denunciar "l'escandalosa col·locació de diversos càrrecs polítics a la institució". En declaracions a l'agència EFE, la secretària d'Organització del PSOE a Ourense, Maria Quintas, les contractacions arribarien a 115. L'objectiu d'aquests llocs era "garantir la continuïtat de José Manuel Baltar" com a successor del seu pare al capdavant de la Diputació. Quintas afirma que "això és només la punta de l'iceberg" del que ella ha definit com una trama de corrupció que s'estén des de fa més de dues dècades" i en la qual "s'han col·locat regidors, alcaldes, fills o dones".

Des de la Diputació d'Ourense, però, defensen la seva manera de fer en les polítiques de contractació. "Les coses s'han fet i es fan bé". "Mai hi ha hagut un problema judicial, ni n'hi haurà", ha assegurat el vicepresident de la Diputació, Rosendo Fernández.

Anar al contingut