Madrid

La trama Gürtel acaba amb la ministra de la polèmica gestió de l'Ebola

Els seus gairebé tres anys a l'executiu es recordaran per l'aprovació de la reforma sanitària i, sobretot, per la gestió de la primera infecció del virus de l'Ebola a Europa

RedaccióActualitzat

Amb la dimissió d'aquest dimecres, acaba el pas d'Ana Mato pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Els seus gairebé tres anys a l'executiu es recordaran per l'aprovació de la reforma sanitària i, sobretot, per la gestió de la crisi de l'Ebola aquests darrers mesos. Finalment, però, ha estat la presumpta relació amb el "cas Gürtel" el que l'ha fet dimitir.

L'any 2013, un informe policial la citava com a receptora de viatges i regals pagats per la trama Gürtel al seu exmarit i exalcalde de Pozuelo de Alarcón, Jesús Sepúlveda. Entre els regals hi havia des de bitllets d'avió fins a factures d'hotel i festes d'aniversaris per als seus fills. Mato sempre ha negat les acusacions i Mariano Rajoy havia mantingut la confiança en ella. La notificació, aquest dimecres, del jutge Ruz citant-la a judici per haver-se lucrat gràcies a aquesta trama, l'ha portat a dimitir, tot i que manté que és innocent.

Una gestió polèmica

Al llarg d'aquests anys, Mato ha estat focus d'atenció en diferents polèmiques. L'any 2012 va impulsar l'anomenat "medicamentazo", la reforma sanitària amb el qual la sanitat pública deixava de finançar més de 400 medicaments, i augmentava el copagament de la resta. Aquesta reforma, que pretenia aconseguir un estalvi de més de 7.000 milions, es va traduir en diverses protestes al carrer.

La seva gestió del primer cas d'Ebola a Europa, amb la infecció d'una auxiliar d'infermeria a Madrid, no només va mobilitzar el sector sanitari, que li retreia que no hagués sabut afrontar la crisi. Les crítiques a Mato no només van ser en el sector sanitari, sinó a bona part de la població. La creació per part de l'executiu d'un Comitè Especial de Seguiment de la malaltia, dirigit per Soraya Sáenz de Santamaría, es va interpretar com una desautorització de la ministra.

En política de la mà de Verstringe

Mato, una dona de partit, va arribar al govern per fer-se càrrec de Sanitat després de la victòria per majoria absoluta de Mariano Rajoy al novembre del 2011. Va entrar en política als anys vuitanta, gràcies a Jorge Verstringe, professor seu a la Universitat Complutense, que va demanar-li que col·laborés amb ell a Alianza Popular.

Mato, que fins a la seva entrada al ministeri va ostentar la majoria dels càrrecs a l'aparell del partit, té una trajectòria lligada tant a José María Aznar com a Mariano Rajoy. De fet, Aznar la va fitxar com a assessora a la Junta de Castella i Lleó. Mato va passar a formar part del cercle més proper d'Aznar, l'anomenat "clan de Valladolid".

Diputada en totes les legislatures des del 1993, de mica en mica Mato va anar guanyant pes dins del PP i, l'any 2008, Rajoy la va nomenar vicesecretària d'Organització del partit, un càrrec que va deixar després de ser nomenada ministra.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut