800px-Observatori_Fabra_-_des_del_Tibidabo
Observatori Fabra. Autor: Pere López
Barcelona

La temperatura mitjana de Barcelona ha pujat 1,6 graus des del 1780

La comunitat meteorològica celebra avui, 23 de març, el Dia Meteorològic Mundial. A Catalunya, el Servei Meteorològic ha presentat la sèrie climàtica completa de dades diàries de Barcelona del període 1780-2011.

Alberto AlcántaraActualitzat
La comunitat meteorològica i els 189 països membres de l'Organització Meteorològica Mundial commemoren la creació, el 1950, d'aquesta agència, el portaveu autoritzat de les Nacions Unides sobre l'estat de l'atmosfera, la interacció amb els oceans, el clima i els recursos hídrics. Com cada any, la celebració gira al voltant d'un tema. L'escollit en aquesta ocasió és "El temps, el clima i l'aigua, motors del nostre futur".

A casa nostra, amb motiu d'aquest Dia Meteorològic Mundial, el Servei Meteorològic de Catalunya ha presentat la sèrie climàtica completa de dades diàries de Barcelona del període 1780-2011. La recuperació de les observacions meteorològiques dels segles XIX i XX ha permès establir una de les 10 sèries de dades més llarga i contínua d'Europa. L'anàlisi de la sèrie mostra un increment de 1,6º C a la temperatura mitjana del període.

La recuperació de les dades ha implicat la seva localització en documents originals dispersos per arxius i biblioteques, un control de qualitat per descartar valors erronis o dubtosos i la posterior reconstrucció de la sèrie contínua de valors diaris dels últims 232 anys. A més, ha requerit una anàlisi d'homogeneïtat, per corregir les desviacions degudes a factors externs com són els canvis d'instrumentació utilitzat, lloc d'observació, etc. La sèrie s'ha referenciat a l'Observatori Fabra, que ja disposava de la sèrie més llarga de la ciutat, des del 1913. L'inici de les observacions meteorològiques sistemàtiques a Barcelona data del 1780, i el responsable en va ser el doctor Francesc Salvà.

El resultat de l'anàlisi de la sèrie completa estableix una temperatura mitjana de 14,5 º C per al període, amb una tendència d'augment de +0,07 graus per dècada. Aquesta tendència a l'alça de la temperatura s'ha accentuat de manera més notable en els últims 50 anys. Els anys més càlids de la sèrie han estat els últims 25 (amb pics el 2006 i 2003). Els anys més freds van ser 1816, 1814 i 1887.

Temperatura mitjana anual Barcelona (1780-2011). Font: SMC

L'anàlisi de la temperatura mitjana es completarà en el futur amb l'estudi de les temperatures màximes i mínimes diàries, així com les altres variables recuperades, principalment pressió atmosfèrica i precipitació. Aquestes dades permetran obtenir informacions de gran vàlua en el camp de la climatologia.


Anar al contingut