Washington

La taca de petroli afecta ja quatre estats nord-americans i amenaça 400 espècies

L'avanç de la marea negra continua imparable. Ja afecta quatre estats nord-americans i amenaça 400 espècies animals i vegetals en les delicades maresmes costaneres. British Petroleum es responsabilitza del vessament de cru i n'assumeix les conseqüències econòmiques. El president dels EUA, Barack Obama, ha enviat tres membres del govern a la zona per supervisar les operacions. La Casa Blanca ha aturat totes les extraccions submarines previstes a les costes d'Alaska i de l'Atlàntic fins que se sàpiga què ha passat amb el vessament del golf de Mèxic.

Actualitzat
La línia de boies flotants per contenir la taca de cru no ha evitat que arribi a les costes de Louisiana, on amenaça centenars d'espècies animals i vegetals. És més, les primeres mostres de petroli s'han vist ja a les costes del Mississipí, Alabama i Florida, que estan en estat d'alerta.

I la catàstrofe empitjora cada moment que passa. Es calcula que l'enorme fissura de la plataforma petrolífera aboca al mar 800.000 litres de cru al dia. El vessament de petroli a l'accidentada plataforma del golf de Mèxic continua fora de control, i l'aigua està portant tot el combustible cap a la costa. Dos satèl·lits de la NASA segueixen el desplaçament de la gegant taca de cru, que ja fa més de 1.500 quilòmetres quadrats i que amenaça fins a deu reserves naturals de cinc estats.

Per ara s'havien recuperat més de 18.000 barrils de cru barrejat amb aigua i s'havien utilitzat més de 450.000 litres d'escampador, que s'usa per descompondre el cru, segons el Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units.

L'enorme taca es va produir a conseqüència de l'enfonsament, dijous, 22 d'abril, d'una torre d'extracció de cru propietat de la petroliera britànica British Petroleum, que estava sent gestionada per Deepwater Horizon. El pou segueix tenint una fuga que emet l'equivalent a 5.000 barrils de cru diaris, una quantitat cinc vegades superior a la que s'havia estimat inicialment.

Implicació màxima dels Estats Units

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha assegurat que el govern destinarà "tots els recursos disponibles", entre els quals hi ha l'exèrcit, a contenir la fuga procedent del pou, i ha assenyalat a British Petroleum com la responsable "en última instància" dels costos de la neteja de l'abocament. Obama ha enviat a la zona la secretària de Seguretat Nacional, Janet Napolitano; el secretari d'Interior, Ken Salazar, i l'administradora de l'Agència de Protecció Mediambiental, Lisa Jackson. A més ha cancel·lat les concessions de noves llicències d'explotació.

L'armada nord-americana està proporcionant llanxes inflables i sistemes de neteja als guardacostes. Desenes de vaixells i aparells aeris estan sent utilitzats en la major operació de neteja d'un abocament contaminant, però British Petroleum ha reconegut que s'estan registrant seriosos problemes per controlar la fuga, procedent d'un pou situat a 1.525 metres de profunditat sota el nivell del mar.

Després que els robots submarins van fracassar en l'intent d'activar una vàlvula per detenir la fuga, British Petroleum i els guardacostes van decidir provocar dimecres un "incendi controlat" per prevenir que la taca seguís augmentant de mida.

Fotos fetes per satèl·lits de la NASA del delta del Mississipí:



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut