La resposta dels alcaldes a la fiscalia

També han reaccionat el president de la Generalitat, líders polítics i entitats sobiranistes

RedaccióActualitzat

Allau de reaccions a les xarxes socials per la decisió de la Fiscalia General de l'Estat de citar a declarar els 712 alcaldes que han firmat el decret de suport al referèndum de l'1 d'octubre.

L'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo -de la CUP-, ha fet un tuit on diu, literalment, que té molta feina i que no podrà anar a declarar. Hi ha afegit l'etiqueta #HolaDictadura. Precisament, Calvo, unes hores abans de la decisió de la fiscalia, ha fet una piulada on se'l veu triturant l'advertència que ha rebut del govern espanyol. Amb aquesta acció l'alcalde donava el document per "arxivat".

Han estat molts més, però, els alcaldes que han respost a la fiscalia amb un tuit:


La CUP no anirà a declarar davant la fiscalia

La trentena d'alcaldes de la Candidatura d'Unitat Popular no aniran a declarar voluntàriament als jutjats per haver firmat el decret de cessió de col·legis electorals per al referèndum. En un comunicat, l'organització indica que els seus alcaldes "no assistiran a declarar" ni tampoc "compareixeran davant les citacions del fiscal general de l'Estat" i emplaça la resta de forces polítiques "a fer el mateix a l'empara de la Llei 19/2017 del Referèndum d'Autodeterminació".

La CUP recorda en el seu comunicat a la fiscalia que el seu estatut "no contempla que pugui ordenar la detenció d'aquells alcaldes que no compareguin davant una citació", i que això "sobrepassaria el seu límit competencial vulnerant els drets fonamentals". La formació anticapitalista catalana denuncia, també, allò que considera "actuació demofòbica i atac als drets fonamentals" per part de l'Estat espanyol "ordenant detencions amb l'únic objectiu d'atemorir la població i els càrrecs electes".

L'AMI i l'ACM convoquen una concentració d'alcaldes

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) han convocat una concentració dels alcaldes citats a declarar per la fiscalia aquest dissabte a les 12 del migdia. Aquesta concentració volen que serveixi per "mostrar el rebuig" a la decisió de la fiscalia. Ho ha anunciat el president de l'ACM, Miquel Buch, després de la 

"Convoquem aquests 712 alcaldes i alcaldesses d eCatlaunya aquest dissabte a les 12 del migdia a la plaça de sant jaume per mostrar el rebuig a aquesta justicia espanola que persegueix mitjans de comunicacio, persegueix paperetes, persegueix urnes, ara ens persegueix als alcaldes i alcaldesses quan ja ha perseguit la Mesa del Parlament i el govern"

La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha fet una crida als alcaldes que no hagin signat el decret per col·laborar amb l'1-O a concentrar-se també aquest dissabte. "Creiem que ha de ser un acte de força, de solidaritat, entre tots els alcaldes i alcaldesses d'aquest país que defensem la democràcia", ha assenyalat.

Lloveras ha explicat que pensen "continuar treballant en positiu i amb tranquil·litat per l'1-O" i que, quan rebin la citació de la Justícia, aniran a declarar.

"Quan hàgim d'anar a declarar, declararem. I declararem allò que hem estat expicant aquests dies: que nosaltres ens devem a la nostra gent i continuarem treballant perquè puguin expressar-se a les urnes"

El president de l'ACM, Miquel Buch, ha agraït les mostres de suport, tant de particular com de col·lectius d'advocats.

"Si una persona té un problema amb la Justícia i la Justícia el persegueix, aquesta persona té un problema. Però quan són més de 700 alcaldes els perseguits per la Justícia, qui té un problema no són els alcaldes: és la Justícia espanyola"

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut