Moscou

La mortalitat es duplica a Moscou pel fum dels incendis i l'onada de calor

El màxim responsable de Sanitat de l'ajuntament de Moscou ha explicat que la mortalitat a la capital russa s'està duplicant pel fum causat pels incendis i també per l'onada de calor que es viu. Segons aquest responsable, Andrei Seltsovski, abans morien a Moscou entre 360 i 380 persones al dia, mentre que ara la xifra diària se situa al voltant dels 700. Com a conseqüència d'això, els dipòsits de cadàvers de la capital russa estan a prop del 90 per cent de capacitat. S'ha arribat, a més, a mínimes de 30 graus. Les previsions, però, apunten a una davallada de les temperatures a finals de setmana. Ja fa quatre dies que la capital russa viu coberta d'una capa de fum densa. La contaminació és set vegades superior al nivell d'alerta.

Actualitzat
El Ministeri de Sanitat recomana als moscovites no sortir al carrer ni obrir les finestres , utilitzar mascaretes i màscares d'oxigen, no fer esforç físic, beure molta aigua i prescindir de l'alcohol i el tabac. Les ambaixades, que han retirat part del personal, recomanen no viatjar a Moscou tot i que els meteoròlegs pronostiquen pluges i canvis en la direcció dels vents.

Mentrestant, ja s'han sentit les primeres crítiques de la població per la lenta actuació del Kremlin. El president Medvédev, però, des de la seva residència d'estiueig, no ha variat la seva agenda oficial.

D'altra banda, el Ministeri de Defensa ha ordenat la construcció d'un tallafoc de vuit quilòmetres de llarg i 150 metres d'ample per protegir el Centre Nuclear Federal de Sarov. Aquest centre, en el qual es va fabricar la primera bomba nuclear soviètica, es troba a la regió de Nizhmi Nóvgorod, una de les més castigades pel foc.

Pel que fa a la situació general, l'àrea d'incendis a Rússia ha disminuït però s'han declarat en 24 hores prop de 250 nous focus. Segons el Ministeri d'Emergència, un total de 161.886 homes participen en la lluita contra els incendis, que des del començament de l'estiu han devastat gairebé 750.000 hectàrees de boscos.


La sequera reduirà la collita

D'altra banda, però estretament lligat amb l'onada de calor, la collita es reduirà un 30 per cent aquest any a Rússia a causa de la greu la sequera que afecta el país des de principis de juny. L'Institut Meteorològic de Rússia (IMR) ha pronosticat una collita de 67 a 70 milions de tones en comparació amb les 97 tones recollides el 2009.

La falta de pluges afectarà principalment dos tubercles fonamentals per a la dieta dels russos, com són la patata i la remolatxa.

El primer ministre rus, Vladímir Putin, ha ordenat recentment la suspensió de les exportacions de cereals i altres productes agrícoles a causa de la sequera, que ja ha destruït el 20 per cent dels cultius. La mesura ha causat una alça dels preus en els mercats internacionals de productes com el blat, la civada o el blat de moro.

La suspensió, que deixarà sense subministrament de Rússia països com Egipte, Israel, Iran, Turquia o el Líban, entrarà en vigor el 15 d'agost i es mantindrà fins al 31 de desembre.

El primer ministre ha explicat que aquesta mesura vol evitar l'augment dels preus en el mercat intern. Aquesta mesura, però, es podria revisar a l'octubre, quan acabi la collita.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut