Madrid

La millora del consum fa sortir Espanya de la recessió el tercer trimestre

Després de nou trimestres en negatiu, l'economia espanyola torna a créixer, i entre el juliol i el setembre ha pujat un 0,1%. Aquesta recuperació és gràcies, sobretot, a una lleugera millora del consum de les llars, que ha crescut un 0,4% el tercer trimestre. També hi han contribuït el creixement del consum de les administracions públiques, un 0,1%, i el de la inversió, que va augmentar un 0,2%.

RedaccióActualitzat

L'Institut Nacional d'Estadística ha confirmat que Espanya ha sortit, finalment, de la recessió el tercer trimestre de l'any. Després de nou trimestres en negatiu, l'economia espanyola torna a créixer, i entre el juliol i el setembre ha pujat un 0,1%. Aquesta recuperació és gràcies, sobretot, a una lleugera millora del consum de les llars, que ha crescut un 0,4% el tercer trimestre, després de cinc mesos de descensos. També hi han contribuït el creixement del consum de les administracions públiques, un 0,1%, en contraposició a la caiguda del 0,9% del segon trimestre, i de la inversió, que va augmentar un 0,2% respecte la cauguda del 2% del segon trimestre.

Les exportacions continuen pujant, tot i que de manera més moderada que el trimestre anterior. Durant el mateix període, però, l'ocupació ha baixat a un ritme anual del 3,2%, set dècimes més que el trimestre anterior, i suposa una reducció neta de 522.000 llocs de treball a temps complet en un any.

El PIB interanual cau un 1,1%

En taxa interanual, en canvi, el PIB encara cau un 1,1%, una dècima menys del que havia avançat l'INE. L'economia espanyola modera així cinc dècimes la contracció interanual respecte a la taxa registrada el segon trimestre, -1,6%, i suma ja nou trimestres consecutius de caigudes interanuals. L'INE ha explicat que aquesta desacceleració és conseqüència d'una aportació negativa de la demanda nacional, que es va veure compensada "parcialment" per una contribució positiva del sector exterior.

L'organisme estadístic ja havia certificat que Espanya havia sortit de la recessió tècnica el tercer trimestre, la més llarga de l'etapa democràtica, tot i que ara n'ha desgranat les dades. Durant la crisi, Espanya ha entrat dues vegades en recessió. La primera, el tercer trimestre del 2008 i no en va sortir fins el primer trimestre del 2010. Es tractava de la primera vegada que hi entrava en 15 anys. L'eufòria, però, va durar poc i l'economia espanyola va tornar a mostrar taxes negatives a partir del segon trimestre del 2011, i tornava a entrar en recessió el tercer trimestre del mateix any fins ara.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut