Mallorca

La lluita antiterrorista busca els autors de l'atemptat a Calvià dins i fora de Mallorca

La investigació sobre l'atemptat terrorista de dijous a Calvià apunta en dues direccions. A hores d'ara, la principal hipòtesi de la lluita antiterrorista és que la bomba adherida al vehicle portés un temporitzador, i per tant els terroristes ja haurien sortit de Mallorca. La segona possibilitat és que l'explosiu s'hagués activat a distància, i per tant no es descarta que els etarres encara siguin a l'illa fent-se passar per turistes. La recerca policial s'ha intensificat en hostals i cases okupades de l'illa, i Interior, que divendres va distribuir les fotografies de sis sospitosos, demana la col·laboració ciutadana.

Actualitzat
Itziar Moreno Martínez, Iratxe Yáñez Ortiz de Barrón, Alberto Machain Beraza, Oroitz Gurruchaga Gogorza, Joanes Larretxea Mendiola i Iván Saez de Jáuregui Ortigosa. Són els sis sospitosos d'haver participat en els dos últims atemptats d'ETA, comesos amb només un dia de diferència, a Burgos i a Mallorca. El Ministeri de l'Interior ha distribuït les seves fotografies i ha demanat la col·laboració ciutadana per trobar-los.

Dues hipòtesi de la investigació

Segons una de les línies de la investigació, els sospitosos de l'atemptat de Calvià haurien fugit en un cotxe Volkswagen de color fosc immediatament després de l'explosió. Segons la investigació, l'explosiu es va activar a poca distància del vehicle i la bomba que va matar els agents Carlos Sáenz de Tejada i Diego Salva Lezáun l'haurien col·locat just després que un brigada aparqués el vehicle i abans que els dos guàrdies civils l'anessin a recollir per portar-lo al taller perquè li fessin una revisió.

La investigació policial de l'anomenada "operació Gàbia" treballa amb la hipòtesi que els responsables de la mort dels dos guàrdies civils encara són a l'illa. És per això que s'han extremat els controls a l'aeroport i als ports de l'illa per identificar totes les persones que vulguin sortir. "Els posarem la sortida de l'illa el més difícil possible", ha assegurat el delegat del govern espanyol a les Illes, Ramon Socias.

Tot i això, tampoc no es descarta que el "modus operandi" utilitzat pels etarres fos un altre: una bomba adossada amb temporitzador que haurien col·locat als baixos del cotxe la nit de dimecres i estaria programada perquè esclatés l'endemà. Això suposaria que els terroristes haurien tingut temps de marxar de l'illa abans de la detonació de l'explosiu.

Controls per mar i aire

Agents de la Guàrdia Civil van controlar aquest divendres el trànsit marítim a l'illa, mentre que els vaixells que volien entrar o sortir dels ports de Palma i Alcúdia  necessitaven una autorització prèvia del Ministeri de l'Interior. Els ports de Maó, Eivissa i la Savina, a Formentera, també es van veure afectats per l'operació antiterrorista.

Pel que fa a l'aeroport, que dijous va estar tancat durant dues hores després de l'explosió, aquest divendres va funcionar gairebé amb total normalitat.

Presència d'ETA a Mallorca

La policia sospita que ETA té una forta infraestructura a Mallorca, que es demostraria per l'activitat minuciosa de seguiment i control que han hagut de fer els autors de l'atemptat de Calvià abans d'organitzar una acció d'aquestes característiques. Fonts de la investigació apunten que els terroristes tindrien un pis franc a Palma per quedar-s'hi un temps fins que es refredi el dispositiu policial.

ETA en aquests moments disposaria de tres comandos, el de Biscaia i dos d'itinerants, un dels quals, aquest, establert a Palma.
Anar al contingut