Imatge d'arxiu de Fidel Pallerols arribant a l'Audiència acompanyat de la seva advocada. (Foto: ACN)
Imatge d'arxiu de Fidel Pallerols arribant a l'Audiència acompanyat de la seva advocada. (Foto: ACN)
Barcelona

La justícia tanca definitivament el "cas Pallerols" i declara Unió responsable civil subsidària

La sentència de l'Audiència de Barcelona, notificada aquest divendres, reconeix que hi va haver una "confluència d'interessos" entre l'empresari Fidel Pallerols i càrrecs d'Unió Democràtica per pagar al partit un 10% de les subvencions que rebia el primer.

RedaccióActualitzat
La justícia tanca definitivament el "cas Pallerols" després de 16 anys. La sentència de l'Audiència de Barcelona, notificada aquest divendres, reconeix que hi va haver una "confluència d'interessos" entre l'empresari Fidel Pallerols i càrrecs d'Unió Democràtica per pagar al partit un 10% de les subvencions que rebia l'empresari entre el 1994 i el 1999. La sentència declara a Unió responsable civil subsidiària i a "títol lucratiu" per l'actuació del seu exdirigent Vicenç Gavaldà i en constatar que hi va haver "aportacions directes" a la formació.

Segons la sentència, els tres acusats, que els anys 90 eren militants d'Unió, concedien subvencions a les empreses de Fidel Pallerols, que donava al partit un 10% dels diners. Aquestes subvencions es gastaven en activitats relacionades amb el partit com ara compra de material d'oficina o pagament de nòmines els anys noranta, o se'ls quedaven la resta d'acusats.

Fragment de la sentència on es diu que hi va haver aportacions directes a UDC, no només per mobiiari o material informàtic sinó també per pagar la nòmina de militants d'Unió que treballaven pel partit.




La sentència arriba dues setmanes després que UDC acceptés tornar, de forma solidària amb la resta de processats, els 388.000 euros desviats de subvencions públiques per la trama del cas, en un acord pactat amb acusacions i defenses que va evitar la celebració d'un judici i que condemna Fidel Pallerols i tres exmilitants d'Unió a penes que no en comporten l'ingrés a la presó.

UDC ja ha pagat a la Generalitat els 300.000 euros que va rebre dels acusats i es converteix en el primer partit polític de la història judicial espanyola que torna els diners públics que s'ha apropiat.

Unió Democràtica, però, ha rebutjat qualsevol responsabilitat en el finançament irregular del partit que van perpetrar els condemnats, que fa anys que no militen a Unió.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut