Barcelona

La cuina arriba a la universitat amb el primer grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques

60 alumnes passaran per aquest primer curs de grau interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, que comptarà amb la col·laboració de professionals de primer nivell. Els alumnes tindran assignatures especialitzades en agroalimentació, nutrició, tecnologia dels aliments, turisme i hostaleria. També es dedicaran a la recerca i la investigació.

RedaccióActualitzat

Dues universitats, la de Barcelona i la Politècnica de Catalunya, impartiran a partir del curs vinent el primer grau interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques. El padrí de la idea és Joan Roca, el xef d'El Celler de Can Roca, guardonat com el millor restaurant del món.

60 alumnes passaran per aquest curs, que comptarà amb la col·laboració de professionals de primer nivell de la cuina catalana. Per acabar els estudis es necessitarà, però, fer els 4 anys que requereix el grau.

Els alumnes tindran assignatures especialitzades en agroalimentació, nutrició i salut, tecnologia dels aliments, turisme i hoteleria, amb el treball acadèmic de la "Bullipèdia" de Ferran Adrià. A més, els nous cuiners tindran una formació vinculada amb l'empresa i amb professionals del sector, i podran especialitzar-se en direcció d'alta cuina i innovació gastronòmica o direcció culinària i innovació en la indústria culinària. Els estudis dedicaran també una especial atenció a la restauració comercial i col·lectiva, a la indústria alimentària i al turisme.

Aquest nou grau és un avenç en el món de la gastronomia a Catalunya, perquè, tot i que hi havia formació de grau mitjà i superior d'aquestes característiques, a més de màsters, no es comptava amb un grau específic en aquesta especialitat. Per això, Joan Roca ha dit que avui era un dia molt important per a la cuina catalana, ja que així, amb aquest grau universitari, la cuina catalana es fa més visible al món.

Davant la impossibilitat d'afegir nous títols universitaris amb subvenció pública, els responsables del nou grau han assegurat que els estudis tindran un preu que correspondrà a "la part baixa dels preus dels estudis privats", però no han volgut concretar una xifra, ja que el nou grau encara s'està tramitant.

A la presentació del nou grau hi han assistit representants d'alguns dels restaurants més importants de la cuina catalana, com els germans Torres del restaurant Dos Cielos, Carles Abellán del restaurant Comerç 24, Fina Puigdevall, del restaurant Les Cols, o Albert Raurich del restaurant Dos Palillos, entre d'altres.

Les universitats i centres promotors de la incorporació dels estudis culinaris i gastronòmics a la universitat desenvolupen activitats i projectes de recerca i desenvolupament en àmbits generals de l'agroalimentació, la indústria alimentària, el turisme, l'hostaleria i la gastronomia.

També impulsen la col·laboració en la investigació en el sector privat i amb les administracions, així com l'establiment d'acords d'investigació conjunta amb altres universitats d'abast internacional.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut