Girona

La coordinadora de consultes marca un "full de ruta" per celebrar un referèndum en l'àmbit català

300 agrupacions locals han decidit sumar esforços per recollir 220.000 signatures i presenten al Parlament una iniciativa legislativa popular (ILP) per organitzar un referèndum sobre la independència de Catalunya en l'àmbit autonòmic. L'estratègia és fer servir la llei de consultes que va aprovar la cambra baixa el mes de març passat, i així poder estendre les votacions arreu del país. La intenció de la coordinadora és començar a recollir firmes el proper 25 d'abril, quan diversos municipis celebraran votacions sobre la independència de Catalunya, i abans que acabi la legislatura presentar la ILP. En tot cas, si s'acaba fent el Parlament tindrà l'última paraula per acceptar o descartar aquesta iniciativa.

Actualitzat
La Coordinadora Nacional per a la Consulta sobre la Independència ja té un "full de ruta" per quan acabi la tercera onada de consultes sobiranistes en l'àmbit municipal. L'entitat vol aprofitar les possibilitats que ofereix la nova llei de consultes populars aprovada pel Parlament aquest any. Per a això, es proposa reunir les firmes necessàries per presentar una iniciativa legislativa popular (ILP) al Parlament català en què sol·liciti un referèndum sobre la independència en l'àmbit català.

La normativa aprovada pel Parlament català precisa que aquesta ILP ha de ser avalada pel 3% del cens electoral. Traduït en xifres absolutes, això significa 220.922 persones. La Coordinadora aprofitarà el cap de setmana del 25 d'abril per recollir les primeres signatures.

A més, els organitzadors de les consultes volen que la convocatòria sigui vinculant. Per demanar-ho, es basen en un dictamen jurídic que demostra que Catalunya disposa del marc legal necessari per celebrar un referèndum oficial a partir de la llei de consultes. La iniciativa dels promotors xocaria, però, amb dues limitacions legals: la pregunta ha de ser aprovada per la majoria absoluta del Parlament català i, més important encara, la proposta necessita el vistiplau de l'Estat.

Un dels dirigents de la Coordinadora, Uriel Bertran, ha destacat que l'impuls d'aquest referèndum independentista, ara en l'àmbit de tot Catalunya, pretén "donar continuïtat a tot el moviment" emprès des de fa mesos per aquesta entitat. Bertran ha explicat que la ciutadana es preguntava "i després de les consultes què?", i per això ha destacat: "ara ja tenim una estratègia a seguir després de les consultes populars".

Més consultes el 25 d'abril

Abans, però, arribarà la consulta del 25 d'abril. En aquesta data hi participaran més de 190 municipis. Des de la coordinadora destaquen que fins al mateix dia de les consultes no descarten que s'hi sumin més poblacions i que arribin fins a les 200. Ciutats com Girona, Valls, Reus, Balaguer o Figueres ja s'han adherit a la convocatòria. El 20 de juny està prevista la quarta onada de consultes en diferents municipis catalans.

Bertran destaca que les sensacions per a les propers onades són "molt bones" ja que "s'està trencant aquell esquema que les consultes només es feien en pobles petits". Bertran ha remarcat que estan "demostrant que és un fenomen democràtic i també un fenomen de participació ciutadana", i que ningú pot dir que "no hi ha suport suficient".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut