Barcelona

La campanya s'escalfa amb un vídeo del PSC sobre les retallades en sanitat

Sisè dia de campanya, marcat, entre altres qüestions, pel vídeo electoral del PSC enm què s'escenifica la mort d'un pacient per les retallades a Sanitat. Membres del govern l'han qualificat de "joc brut", "lamentable" i "vergonyós".El preu de l'anunci d'ETA de deixar les armes, el model d'aeroports i de televisió pública, i també la capacitat de convocar referèndums són els altres arguments electorals d'aquest 9 de novembre.

Actualitzat
Des de Vitòria, Rubalcaba ha demanat l'ajut dels bascos per aconseguir la pau i convertir Euskadi en el motor econòmic d'Espanya. "Demano el vot per portar la pau, però sobretot convençut que la pau és una una condició necessària. És veritat que amb pau es creix millor, es reparteix millor, es crear millor l'ocupació, però no és suficient, cal anar més enllà. I Euskadi ha d'anar més enllà, ha d'exportar el seu model a la resta d'Espanya i ens ha de donar suport als socialistes per continuar fent el que hem fet fins avui. Avui, pau. Demà, creixement i creació d'ocupació". També hi ha hagut retrets a Rajoy per no explicar quines politiques aplicarà si guanya les eleccions.

Tot seguit el candidat del PSOE s'ha desplaçat a Pamplona, on ha destacat que s'ha aconseguit la fi de la violència sense fer concessions a ETA, sense que els navarresos hagin hagut de renunciat als seus drets forals.

El PSC ha endurit les seves crítiques a les retallades de la dreta difonent un nou espot electoral on se simula la mort d'un pacient en un hospital a causa dels ajustaments en la sanitat. Però les critiques a CiU i el PPC també han vingut per les infraestructures. El candidat del PSC per Tarragona, Francesc Vallès, acusa els dos partits de no apostar pel corredor mediterrani. "El Partit Popular contempla una visió radial d'Espanya i CiU, la seva història recent ens diu que també aposta per això, no?".

El candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, adverteix que si la situació econòmica a Europa no canvia, Espanya es veurà abocada a un govern de concentració a partir del dia 20 de novembre i caldrà aparcar lels programes electorals. "Guanyi qui guanyi, si les coses continuen per aquest camí, si no han millorat o, a l'inrevés, si han empitjorat, jo reitero una idea que crec que és imprescindible. Hem d'oblidar els nostres interessos i hem de pensar en l'eventualitat d'un govern de concentració".

Pel que fa a les crítiques al govern de la candidata socialista sobre la situació de l'aeroport de Reus, Duran i Lleida ha recordat a Chacón que és Aena qui en té la gestió i que no se la mereix: "Aquells que en tenen la tutela no són dignes de continuar tenint-la. Per tant, el que hem de fer és treure'ls la tutela". El candidat de CiU ha dinat avui a la Cambra de Comerç.

Una de les premises bàsiques del PP en aquesta campanya és que cal posar a dieta l'administració per reduir despeses. I això també afecta els canals de televisió públics de les autonomies, segons ha precisat avui el cap de llista dels populars a Barcelona. Jorge Fernández Díaz ha considerat que a TV3 li cal un canvi de model i que té massa canals, actualment: "Per exemple, 4 canals són excessius. I es podrien fer les mateixes coses amb dos canals o amb un canal. Perquè si estem retallant a tot arreu, i fins i tot en l'àmbit social, això no pot parar quan arriba als mitjans de comunicació". Fernández Díaz ha afegit que els canvis s'han de fer respectant les competències de la Generalitat.

El candidat d'ERC, Alfred Bosch, ha avançat que si la negociació d'un nou pacte fiscal fracassa, el partit tornarà a posar sobre la taula el seu full de ruta cap a la independència, que comença amb un referèndum: "Si a CiU no tenen un pla B en cas que fracassi el seu pla, que és aquest placte fiscal que no sabem què vol dir, tenim els braços oberts per acollir-los en el nostre pla A". Bosch convida també la resta de formacions a sumar-se a aquest pla alternatiu i recorda que la societat civil està pensant ja la resposta que s'hauria de donar si finalment Madrid no atén la petició catalana.

Els referèndums són una peça clau per ICV-EUiA en les propostes de regeneracions democràtiques. El candidat, Joan Coscubiela, planteja una reforma de la llei perquè se'n puguin convocar de derogatoris i també d'altres impulsats per la ciutadania. A Tarragona, Coscubiela n'ha citat un d'imprescindible, sobre les centrals nuclears: "Exigir que hi hagi un debat obert en profunditat sobre el futur de les centrals nuclears i un referèndum en què la ciutadania pugui opinar de manera clara". La coalició roig-i-verda vol tancar totes les nuclears el 2020 i la d'Ascó, de forma immediata.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut