La UE acorda més sancions contra Rússia després de les reticències inicials de Grècia

El nou ministre d'Estrangers grec havia amenaçat de vetar la proposta, però ha cedit a canvi que el text se suavitzés

Actualitzat
Els ministres d'Afers Estrangers de la UE han acordat ampliar i allargar les sancions contra dirigents russos i separatistes ucraïnesos. Els consideren responsables de l'agreujament del conflicte a l'est d'Ucraïna i també de l'atac a la ciutat de Mariúpol.

Aquesta era la primera reunió del nou cap de la diplomàcia grega, Nikos Kotziàs, que havia decidit entrar per la porta gran: amenaçant de vetar la proposta. La situació s'ha pogut salvar després que el text de l'acord s'ha suavitzat i s'han substituït expressions com "mesures restrictives" per "mesures adequades", segons ha explicat el ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo.  

"La meva interpretació", ha assegurat Margallo, és que si les coses empitjoren, si els separatistes segueixen avançant i Rússia hi va ajudant, d'acord amb un principi de lògica aristotèlica, el que adoptarem seran més mesures. No els donarem pas una condecoració".

L'alta representant de la UE per a la Política Exterior, Federica Mogherini, no ha confirmat l'amenaça de veto per part del ministre grec i ha ressaltat que "la seva posició és constructiva" i que "s'ha aconseguit mantenir la unitat europea".

S'amplia la llista negra  

L'acord allarga des del març i fins al setembre l'actual llista de dirigents i entitats russes i ucraïneses que tenen els comptes congelats i que no poden entrar a la UE.

A més, s'ha encarregat al Servei d'Acció Exterior que prepari nous noms i entitats per ampliar la llista en el termini d'una setmana. La nova llista ampliada s'aprovarà el 9 de febrer. També se li ha demanat que estudiï mesures addicionals contra Moscou si la situació segueix empitjorant. Segons ha detallat Margallo, serien "sancions econòmiques, financeres i comercials".

Els caps de la diplomàcia europea han constatat que "s'estan produint violacions contínues i cada cop més freqüents de l'alto el foc" i que "el suport de Rússia als separatistes és clar i ha estat suficientment provat". A més, Moscou ha anunciat noves maniobres militars a zones pròximes a la frontera.

Tsipras es troba amb Martin Schulz

L'agenda del nou govern grec està farcida de compromisos, sobretot amb les institucions europees. En aquest sentit, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, s'ha reunit amb el president del Parlament Europeu, Martin Schulz. Tsipras ha demanat als socis europeus "temps" per dur a terme el seu programa de "reformes profundes", si bé ha remarcat que Grècia necessita una "quita parcial" del deute per fer la situació sostenible.

Fonts del govern grec asseguren que la trobada s'ha desenvolupat en un "bon clima". Tots dos polítics han coincidit que l'austeritat no és la recepta que Europa necessita per sortir de la crisi.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut