Mas i Pujol en un acte de campanya aquest cap de setmana
Mas i Pujol en un acte de campanya aquest cap de setmana
Madrid

La Policia no troba l'esborrany que cita "El Mundo" per acusar Pujol i Mas de corrupció

El Departament d'Afers Interns de la Policia Nacional no ha aconseguit localitzar el presumpte esborrany a què es refereix "El Mundo" per acusar Artur Mas i Jordi Pujol de tenir comptes bancaris a Suïssa. El cas ha empès CDC a denunciar la Policia Nacional per delicte electoral. Els informes en qüestió, un total de quatre, no farien cap referència directa a Artur Mas, Jordi Pujol i Felip Puig.

Actualitzat
L'esborrany de l'informe policial que sosté que Artur Mas i Jordi Pujol tenen comptes bancaris a Suïssa encara ara és un informe fantasma. Teòricament, el document va sortir de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia (UDEF), però, quatre dies després que "El Mundo" destapés la presumpta existència d'aquests diners en bancs de Suïssa, el Departament d'Afers Interns de la Policia Nacional no els ha aconseguit localitzar.

Fonts del Ministeri de l'Interior han informat a TV3 que estan mirant de trobar el document que ha servit al diari "El Mundo" per acusar Mas i Pujol. Per això s'ha obert una investigació interna que sí que ha trobat les fonts d'on procedeixen les informacions publicades pel rotatiu madrileny.

El cas és que hi ha quatre documents que la policia ha dipositat al jutjat que haurien permès confeccionar el suposat esborrany. D'aquests informes "judicialitzats", se n'haurien tret algunes de les informacions publicades, però n'hi ha altres que podrien haver sortit, segons declaracions del ministeri a l'agència EFE, d'informacions "que circulen a la xarxa". També se sospita que altres informacions publicades provenen de les declaracions d'un confident. Per això, Afers Interns de la Policia Nacional busca –a més de l'original del suposat esborrany- també l'autor.

Aquests quatre informes, elaborats els anys 2011 i 2012 i vinculats tots ells al "cas Palau", no farien cap referència directa a Artur Mas, Jordi Pujol i Felip Puig.

El mateix dia que s'ha sabut que l'esborrany no es troba, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha dit que "si passen els dies i ningú no el troba o ningú no se'n fa responsable, jo tinc dret a pensar que potser aquí s'estan fabricant teòriques proves per alterar els resultats electorals". El que seria, a parer del president, "molt greu perquè aquí ja no és només que no vulguin que es faci una consulta, sinó que volen reorientar la voluntat popular".

CDC denuncia la Policia per "delicte electoral"

Convergència Democràtica de Catalunya ha criticat des del primer dia el diari "El Mundo" per difamar i calumniar, cosa que ha motivat la presentació de dues querelles per part del president de la Generalitat, Artur Mas, i l'expresident Jordi Pujol. També el conseller de l'Interior, Felip Puig, s'ha querellat contra el diari que dirigeix Pedro J. Ramírez per afirmar que hauria cobrat comissions il·legals.

La posició de CDC segueix sent la de desmentir totes aquestes informacions i denunciar una maniobra de desprestigi en plena campanya electoral al Parlament de Catalunya. Justament el moment polític en què apareixen aquestes informacions ha fet que, aquest dimarts, CDC hagi presentat una denúncia davant de la Fiscalia de Catalunya contra la UDEF acusant-la de "delicte electoral".

La raó que sustenta aquesta acusació és que el delicte electoral persegueix aquells funcionaris públics que perjudiquin un candidat durant la campanya. I encara una altra acusació: la de falsedat documental. Els advocats de CDC asseguren que s'ha utilitzat paper oficial de les dependències de la Policia Nacional per elaborar un informe que, segons l'opinió dels denunciants, no té "fonament ni veracitat".

I, en cas que l'esborrany existís, Convergència acusa la UDEF d'infidelitat en la custòdia de documents per haver-ne permès la filtració a la premsa, de revelació de secrets i d'atribució de funcions jurisdiccionals, ja que la Policia Nacional hauria emprès una investigació pel seu compte en un cas judicialitzat sense l'autorització del jutge.

El cas també ha arribat al Congrés dels Diputats, on CiU ha demanat la compareixença del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i també el d'Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè donin més informació sobre la filtració dels documents i els seus responsables.
Anar al contingut