Madrid

La Guàrdia Civil deté 12 advocats i 4 extresorers de l'organització Herrira per donar suport a presos etarres

Els detinguts estan acusats de blanqueig de diners i delictes contra la hisenda pública i de donar directrius a presos d'ETA.

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha detingut setze persones a diverses localitats del País Basc, Navarra i Madrid, acusades d'integració en organització terrorista. Del total de detinguts, dotze són membres de l'anomenat "col·lectiu d'advocats" de la banda, entre els quals hi ha tres advocades defensores que havien de participar en un judici contra la cúpula de Batasuna aquest dilluns. L'Audiència Nacional ha optat per suspendre el procés.

Segons ha informat el Ministeri de l'Interior, els advocats detinguts són Eukene Jáuregui, Haizea Ziluaga, Amaya Izco, Alfonso Zenón Castro, Arantza Aparicio Lopetegui, Ainhoa Baglietto Gabilondo, Onintza Ostolaza Arrubarrena, Jaione Karrera Ciriza, Atxarte Salvador Navarro, Kepa Mancisidor Chiparozu, Aiert Larrarte Aldasoro i Ane Ituiño Pérez.

Se'ls imputen un delicte de blanqueig de diners i un altre contra la hisenda pública, al no haver declarat uns ingressos superiors a 1.300.000 euros durant els anys 2012 i 2013. Segons fonts de la investigació, també els acusen d'exercir control sobre els presos d'ETA portant les seves directrius a les presons.

Els altres quatre detinguts són Francisco Javier Balda Araña, Jon Mintegiaga Oiarbide, Javier Carballido Ezkerra i Nagore San Martín Monton. Tots quatre són membres d'Herrira i exercien tasques de tresoreria dins de l'organització, que té suspeses les seves activitats per decisió judicial.

L'exdirigent de Batasuna Pernando Barrena, que precisament aquest dilluns havia de ser jutjat a l'Audiència Nacional, ha assegurat que la Guàrdia Civil ha dit que l'operació contra els advocats és "desmesurada", "no té cap sentit" i és "una vergonya".

Abans que s'ajornés, Pernando Barrena ja ha defensat en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", que la vista s'havia d'anul·lar. "És inimaginable que es pugui fer cap tipus de defensa o tirar endavant un judici en aquestes condicions" i ha indicat que "tot això serveix per fer una reflexió sobre la intencionalitat clarament política que hi ha darrere d'aquesta operació."

I a través de les xarxes socials ha denunciat la detenció dels seus advocats amb el següent tuit:

Forces de la lluita antiterrorista han informat que s'han fet escorcolls a les seus del sindicat LAB i a les "herriko tabernas".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut