difos
Les notificacions confiscades, en una imatge difosa per la Guàrdia Civil
Terrassa / L'Hospitalet de Llobregat

Confiscats a Unipost més de 45.000 sobres amb notificacions de les meses de l'1-O

La Guàrdia Civil ha requisat els sobres, preparats per ser enviats, en els escorcolls a Terrassa i Manresa. Els Mossos han tret un per un part dels manifestants que bloquejaven l'entrada de la comitiva judicial de l'empresa de missatgeria.

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha confiscat, per primera vegada, material directament relacionat amb l'organització de l'1-O. Ha estat després d'una llarga jornada d'escorcolls en oficines de l'empresa de missatgeria Unipost, la que va repartir la propaganda del 9N. Segons ha informat el cos, els agents han requisat 45.000 sobres, preparats per ser enviats, en els registres de Terrassa, on hi havia la major part de la paperassa, i Manresa.

L'actuació de l'Institut Armat ha començat a primera hora d'aquest dimarts. Després dels escorcolls a Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, l'atenció s'ha centrat a Terrassa, on el registre ha començat a les sis del matí sense ordre judicial, un permís que no ha arribat fins al cap de 12 hores, passades les 6 de la tarda. També han intervingut a Manresa.

El jutge de guàrdia de la ciutat ha autoritzat la Guàrdia Civil a requisar tots els sobres amb logotip de la Generalitat que han trobat a la sucursal de Terrassa i a obrir-ne un per comprovar-ne el contingut. De fet, n'han seleccionat uns quants i els han obert en dependències judicials, amb la presència del jutge, el fiscal, la Guàrdia Civil i un representant d'Unipost.

 

 

Segons la resolució judicial, a l'empresa hi havia una "quantitat ingent de sobres amb el logotip de la Generalitat".

En una nota informativa, la Guàrdia Civil ha concretat que són 45.000 els sobres confiscats i que podrien representar el 80% de les comunicacions necessàries per constituir les meses el dia del referèndum. Tots els sobres tenien destinatari i, com a remitent, la Generalitat de Catalunya.

Més de dues hores de bloqueig

 

 

 

 

El secretari judicial ha trigat més de dues hores a poder accedir a les oficines d'Unipost a Terrassa per endur-se la documentació. I ho ha hagut de fer pel garatge. El motiu és que, a mitja tarda, una part dels veïns concentrats a l'exterior s'han assegut a terra per bloquejar l'arribada de la comitiva, formada per un sol cotxe, amb el conductor i un passatger, el secretari judicial, que ha arribat amb la cara tapada amb un passamuntanyes.

 

 

 

 

Alguns concentrats han demanat als asseguts que es guardessin aquesta forma de protesta per a més endavant. Els Mossos d'Esquadra desplaçats al lloc han intentat parlar amb els asseguts perquè obrissin pas, sense èxit.

 

Finalment, els Mossos s'han endut un per un uns quants dels concentrats i han facilitat que la comitiva judicial pogués entrar a les oficines per una altra porta, on hi havia menys persones protestant.

En tot moment la protesta ha estat pacífica, amb càntics i es criden consignes. Al final, però, hi ha hagut moments de tensió entre una part dels concentrats i els Mossos d'Esquadra, que han intervingut per obrir pas a la comitiva judicial.

 

Sis vehicles han arribat a la sucursal de Terrassa a primera hora del matí. A l'exterior, unes 200 persones s'han aplegat per protestar per l'actuació policial mentre cridaven "Votarem", cantaven "Els segadors" i "L'estaca" i llançaven clavells als agents. Els concentrats han crescut en nombre a la tarda.

 

 

Entre les persones concentrades a les portes de l'empresa, el diputat de Junts pel Sí Marc Sanglas.

Advocats de Terrassa s'han ofert per assistir l'empresa en l'escorcoll i han denunciat que s'estava fent sense garanties legals.

"La Guàrdia Civil actua a Terrassa sense ordre judicial ni secretari"

El tinent d'alcalde de Terrassa, Miquel Samper, expresident del Consell de l'Advocacia Catalana, ha advertit durant les primeres hores d'escorcoll que els agents no tenien cap ordre judicial per al registre d'Unipost a Terrassa i que actuaven sense la presència del secretari judicial, com és preceptiu. Samper, però, ha precisat que l'actuació seria irregular però no il·legal, perquè la llei d'enjudiciament criminal estableix que, en casos d'urgència, es diposa de 24 hores per aconseguir la cobertur legal. En aquest cas, el permís ha trigat 12 hores.

Altres registres a seus d'Unipost

L'escorcoll d'Unipost Terrassa no ha estat l'únic. Les inspeccions han començat a quarts de cinc de la matinada a l'oficina de l'Hospitalet de Llobregat. En un primer moment, els agents escorcollaven les furgonetes de la firma que entraven i sortien de la nau. Més tard, cinc agents han entrat a l'oficina i l'han registrat. Cap a les nou del matí, els agents han pujat als seus vehicles i han marxat. També s'han presentat de matinada a les oficines del Passeig de Sant Joan i del carrer Comte Borrell, de Barcelona.

Precisament, Unipost va ser l'empresa que va ser contractada el 9N per repartir la propaganda. Un treballador d'Unipost explicava que aquest cop, i a diferència del 9N, l'empresa no els ha explicat res de l'operativa de l'1 d'octubre.

Fins ara, en els escorcolls de la Guàrdia Civil només s'havia confiscat propaganda del referèndum.

La Guàrdia Civil ha augmentat en els darrers dies els escorcolls relacionats amb referèndum de l'1 d'octubre. Aquest dilluns mateix va confiscar més material de promoció del referèndum en una nau industrial de Sabadell. Aquest decomís s'afegeix als fets diumenge a Montcada i Reixac, on es van intervenir més d'1.300.000 cartells i fulls de propaganda del referèndum.

Mapa de les actuacions de la Guàrdia Civil per l'1-O

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut