Imatge d'arxiu de l'advocat Emili Cuatrecasas
Imatge d'arxiu de l'advocat Emili Cuatrecasas
Barcelona

La Fiscalia es querella contra l'advocat Emili Cuatrecasas per un frau fiscal de 3,7 milions

La Fiscalia ha presentat una querella contra l'advocat Emili Cuatrecasas, soci principal del bufet que porta el seu nom, per defraudar 3,7 milions d'euros a Hisenda. A través d'un entramat de societats sense activitat real, Cuatrecasas hauria esquivat el pagament d'impostos de societats, patrimoni, IRPF i IVA. La Fiscalia acusa l'advocat de deu delictes contra la Hisenda Pública, dels quals la seva exdona seria participant a títol lucratiu per beneficiar-se de més de 142.000 euros en el suposat frau en l'impost sobre patrimoni del 2006.

RedaccióActualitzat
La denúncia del ministeri públic es basa en un informe de l'Agència Tributària que va detectar indicis de frau en els exercicis fiscals dels anys 2006, 2007 i 2008 de l'advocat i expert en assessoria fiscal Emili Cuatrecasas, soci majoritari del despatx que va fundar el seu pare.

En la querella, presentada als jutjats de Barcelona, el fiscal de Delictes Econòmics afirma que Emili Cuatrecasas va desenvolupar "un sofisticat artifici negocial dirigit a camuflar davant de la hisenda pública" els seus beneficis econòmics i "mostrar davant del fisc una realitat econòmica falsa".

El querellat va incloure com a despeses vinculades a una activitat empresarial les generades per habitatges, un vaixell d'esbarjo, mobiliari, personal de servei, viatges i altres dispendis domèstics; unes despeses que, d'aquesta manera, van ser deduïdes en la comptabilitat de la societat. Aquest fet és constitutiu de frau fiscal. Cuatrecasas també hauria esquivat la tributació del seu propi IRPF. Paral·lelament, Cuatrecasas "va evitar la tributació per l'impost sobre el patrimoni a través d'una trama de societats", unes operacions de les quals va resultar beneficiada la que va ser la seva dona.

La Fiscalia situa en l'epicentre de la suposada trama de frau fiscal l'empresa EMESA, S. L., que pertanyia al querellat "a través d'una doble superposició de societats" que, segons el parer del ministeri públic, mai no van fer cap activitat econòmica.

Per evitar el pagament d'impostos, Cuatrecasas hauria posat, com a patrimoni d'EMESA, béns que eren seus. Després, hauria fingit que llogava aquests immobles a l'empresa per desenvolupar "activitats tan dispars" com l'hostaleria o l'arrendament de vehicles, vaixells o mobiliari.

Cuatrecasas també va subscriure contractes d'arrendament ficticis per a les seves dues segones residències de la Vall d'Aran i el Baix Empordà, els seus nou automòbils, la seva embarcació d'esbarjo i dos amarratges valorats en 6 milions d'euros. També per a l'àtic del passeig de Gràcia de Barcelona que va adquirir després del seu divorci.

Anar al contingut