Barcelona

Fainé i Nin diuen que la bancarització de La Caixa ve de lluny i es comprometen a mantenir l'essència de l'entitat

Lideratge, solvència i adaptació. Aquestes són les tres raons que porten La Caixa a convertir-se en banc. El president de l'entitat, Isidre Fainé, i el seu director general, Joan Maria Nin, emmarquen la bancarització de la companyia per continuar sent capdavanters al mercat financer reforçant la seva solvència i enfortint-se. Fainé explica que toca adaptar-se i que els agrada el canvi, però alhora es compromet a no perdre l'essència de l'entitat. A més, assegura que la decisió no es fruit de les noves normes internacionals ni de la pressió de govern espanyol sinó d'un procés que ve de lluny i que va començar amb la creació de Criteria el 2006.

Actualitzat
La Caixa vol mantenir el seu lideratge al mercat financer creant un banc per reforçar la seva solvència i enfortir-se, adaptant-se als canvis però sense perdre la seva essència. Aquest és el resum del pas històric que fa l'entitat.

El president de La Caixa, Isidre Fainé, i el seu director general, Joan Maria Nin, han donat detalls de la transformació de l'entitat en una compareixença per explicar els números del 2010. La companyia ha tancat el 2010 amb 1.307 milions de beneficis, un 13,5% menys que l'any anterior. La taxa de morositat s'ha mantingut per sota del 4%.

Són els últims comptes com a caixa després de donar el vistiplau al procés de bancarització en sis mesos. La nova entitat es dirà CaixaBank, serà el tercer banc de l'Estat per capitalització borsària i podrà captar capital privat. La nova Caixa serà una organització amb tres branques:

- CaixaBank agruparà tot el negoci financer, les participacions en bancs estrangers, i les accions de Repsol i Telefònica.

- La segona branca serà una societat on hi haurà totes les participacions en empreses industrials i la cartera immobiliària.

- Finalment, es mantindrà l'obra social, que es nodrirà dels beneficis del grup.

La nova entitat complirà els criteris de Basilea 3 i tindrà un capital per sobre del 8% exigit pel govern espanyol. Tot i això, Fainé explica que la decisió de La Caixa no és fruit d'aquesta pressió dels reguladors perquè l'entitat ja sobrepassava aquesta llindar de solvència. Segons el president de l'entitat, el procés es va iniciar amb la posada en marxa de Criteria i la sortida a borsa d'aquesta branca del negoci.

Bona acollida política i al parquet

L'anunci de bancarització de La Caixa ha estat ben rebut des del món polític i financer. El govern català ho qualifica de bona notícia i el president de la Generalitat, Artur Mas, assegura que l'entitat "està fent les coses com cal".

Els parquets també avalen la decisió de La Caixa amb una revalorització de les accions de Criteria. Els títols del hòlding estaven suspesos per la Comissió Nacional del Mercat de Valors des de dijous al matí, però han tornat amb força als mercats aquest divendres. De fet, Criteria s'ha disparat gairebé un 17% fins a marcar el preu més alt des de la seva sortida a borsa l'any 2007.


VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut