Barcelona

La Big Data Week posa a debat la millor manera per guardar les dades digitals que acumula la humanitat

Barcelona és una de les 25 ciutats del món que acullen aquest esdeveniment que concentra activitats i tallers entorn a l'anàlisi de les grans quantitats de dades digitals que acumula la humanitat en l'era de la informació. Per començar, una dada: caldrien 58.000 discos durs de màxima capacitat per emmagatzemar totes les dades que es generen en un sol dia al món.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Com guardar i interpretar totes les dades que els usuaris d'internet aboquem a la xarxa, com convertir-les en informació útil, és un dels objectius a debat en la Big Data Week, que aquest cap de setmana se celebra simultàniament a vint-i-cinc ciutats del món, entre les quals hi ha Barcelona. En paral·lel, s'organitza una trobada de programadors, dissenyadors i emprenedors que busquen sumar idees i convertir-les en projectes viables.

Caldrien 58.000 discos durs de màxima capacitat per emmagatzemar totes les dades que es generen en un sol dia al món. Ignasi Labastida, responsable de l'Oficina de Difusió i Coneixement de la Universitat de Barcelona, diu que quan "ens posem a escriure o a piular" el que fem és difondre "ràpidament per tot el món", en el cas del Twitter, per exemple, dades i més dades, "350 milions de piulades al dia". De fet, tal com explica Mònica Garriga, organitzadora de la Big Date Week, de Media 140, "qualsevol document es pot traduir a zeros i uns. Això fa que la digitalització ens la podem passar els uns als altres i que la poguem emmagatzemar". I és precisament això, les maneres de guardar-la i d'aprofitar-la, el que es debat aquesta setmana a Barcelona i a una vintena més de ciutats del planeta.

Catalunya ja ha fet passos en aquest sentit, com la creació de Catalunya Dades, una agència per obrir tota la informació de les administracions. El que es coneix com "Open Data". Jordi Graells apunta que una part de l'objectiu d'aquest projecte està pensat "en pro de la transparència". "Obrim dades perquè les empreses, les fundacions, organitzacions, els ciutadans o emprenedors en general hi puguin afegir valor i buscar un model de monetització d'aquest negoci", diu.

Àlex Hinojo, d'Amical Viquipèdia, posa un exemple d'un altre gran objectiu: "que totes les dades que no aporten valor i que poden ser automatitzades, ho siguin. Si per exemple l'IDESCAT, l'Institut d'Estadística de Catalunya, publica el cens dels diversos municipis", el repte és que "al moment estigui actualitzat als 280 idiomes de la Viquipèdia sense que hi hagi d'haver cap intervenció humana".

Aconseguir aquest objectiu és feina de temps. Es tracta de connectar, d'integrar diferents sectors socials i disciplines. I això és el que l'organització Media140 fa aquest cap de setmana a Barcelona. Arrenca el Catalunya Dades Weekend, un espai on professionals de molts àmbits proposen projectes al voltant de les grans dades. Veiem, per exemple, com una periodista, un mestre i un enginyer treballen al voltant d'una idea; la creació d'un mapa geolocalitzat amb els pisos buits que hi ha a Barcelona. Es tracta, tal com expliquen ells mateixos, "d'agrupar dades, en aquest cas, que estan disperses, per visualitzar-les en un mapa i d'aquí, treure informació que pot ser rellevant".

Encara és d'hora per saber què passarà amb aquest projecte. Però pràcticament és segur que el resultat quedarà a l'abast de tothom.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut