Montevideo

L'Uruguai és el primer país llatinoamericà que aprova l'adopció per part d'homosexuals

L'Uruguai és el primer país de Llatinoamèrica que accepta l'adopció de nens per parelles del mateix sexe. La reforma legal que habilita els homosexuals per aquest supòsit i que entrarà en vigor abans del 25 d'octubre, ha estat aprovada per majoria absoluta al Senat. Aquest projecte de llei, impulsat per la coalició d'esquerra al poder Frente Amplio, en realitat és una modificació del Codi de la Infantesa i l'Adolescència d'Uruguai, que habilita totes les parelles "en unió lliure o concubinat" per adoptar nens sense cap impediment. I sense cap discriminació.

Actualitzat
Tot i que encara queda molt per fer, els avenços pel que fa a la lluita contra la discriminació d'homosexuals a l'Uruguai vénen ja des de 2008, quan la llei uruguaiana va equiparar els drets i obligacions de les parelles homosexuals que convisquin més de cinc anys als dels matrimonis heterosexuals. Això inclou l'assistència recíproca, la societat de béns, els drets de successió, el cobrament de pensions per defunció i d'altres disposicions vinculades a la seguretat social.

Segons la senadora oficialista Margarita Percovich, l'únic que busca la norma és adaptar la llei als drets dels nenes i evitar les irregularitats que hi ha en l'actualitat, com ara l'entrega de nens "de forma negociada, fet que fomenta el tràfic de menors".

Per la seva part, la principal força de l'oposició, el conservador Partido Nacional, va mostrar el seu rebuig a aquesta modificació legal i els seus representants han afirmat que estarien disposats a derogar-la si guanyessin les eleccions generals d'octubre. Tot i això, també la deixarien com està "si la societat assimila aquesta situació".

L'argument del Partido Nacional, per boca del senador Eber da Rosa, és que l'adopció homosexual és incorrecta perquè durant la formació i creació psicològica del nens "el pare i la mare exerceixen dos papers clau" que "en les parelles homosexuals apareixen entremesclats i per això el més convenient és que les adopcions es facin per part de parelles heterosexuals".

L'Església uruguaiana també ha criticat el nou model de família. L'argument ha estat un altre cop que les figures materna i paterna "són fonamentals" per al desenvolupament del fill. De fet, en un recent comunicat de l'Arquebisbat de Montevideo, aquesta institució ha afirmat que l'adopció per part de parelles homosexuals "és anar contra la mateixa natura humana" i "contra els drets fonamentals de l'ésser humà com a persona".

Recordem que l'opció d'adoptar és possible per a parelles del mateix sexe a Bèlgica, els Països Baixos, el Regne Unit, Espanya, el Canadà, Noruega, Sud-àfrica i alguns estats de EUA.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut