Encaixada de mans entre Karzai i Rasmussen després de signar l'acord (Foto: EFE)
Encaixada de mans entre Karzai i Rasmussen després de signar l'acord de seguretat permanent (Foto: EFE)
Lisboa

L'OTAN començarà a sortir de l'Afganistan l'any que ve en una retirada que es completarà el 2014

La cimera de l'OTAN a Lisboa ha pres un seguit de decisions que marcaran canvis en les relacions internacionals, entre elles la retirada de l'Afganistan. Començarà el 2011 i culminarà el 2014, encara que, en el cas espanyol, es preveu que les tropes n'estiguin fora el 2012. Els aliats volen demostrar confiança, no sense reserves, en la capacitat afganesa de mantenir la pròpia seguretat, en presència del president Hamid Karzai.

Actualitzat
L'OTAN ha decidit començar la retirada de l'Afganistan a principis de l'any que ve i culminar-la quatre anys després, a finals del 2014. No serà una retirada precipitada, més aviat el contrari. Les tropes del 48 països participants en la missió afganesa s'aniran retirant districte a districte, província a província, a mesura que la policia i l'exèrcit afganesos en vagin recuperant el control.

Es calcula que les tropes espanyoles podran marxar de l'Afganistan l'any 2012, com ho ha confirmat aquest dissabte la ministre de Defensa, Carme Chacón.

Per arrodonir la imatge d'unitat, el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Anders Fogh Rasmussen, i el president afganès, Hamid Karzai, han firmat l'establiment d'una associació permanent entre l'OTAN i l'Afganistan més enllà de la fi dels combats. Bàsicament, l'acord adoptat per l'OTAN correspon a l'estratègia de sortida, però també de manteniment del compromís, dissenyada per l'administració nord-americana de Barack Obama.

Rasmussen ha fet el possible per desanimar els enemics contra els quals lluiten ara a l'Afganistan, assegurant-los que si esperen la seva sortida s'equivoquen perquè "hi estarem tot el temps que calgui per acabar la feina". Per la seva banda, Karzai ha desitjat un Afganistan que no sigui més una càrrega per a la comunitat internacional, sinó una contribució a la seguretat i l'economia mundials.
Anar al contingut