Washington

L'ONU acorda un esborrany de resolució amb noves sancions contra l'Iran

La secretària d'Estat, Hillary Clinton, ha anunciat que els membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU més Alemanya han arribat un acord sobre un "esborrany" de resolució per endurir les sancions contra l'Iran. El document es presentarà davant el Consell de Seguretat, que es reunirà d'urgència les pròximes hores. Clinton, que no ha donat detalls sobre el contingut de l'esborrany, ha dit però que l'acord ha estat aconseguit "amb la cooperació de Rússia i la Xina", dos països tradicionalment reticents a sancionar Teheran. Clinton ha fet aquest anunci l'endemà que Turquia, l'Iran i el Brasil anuncien un acord per a l'intercanvi d'urani de baix enriquiment.

Actualitzat
El Consell de Seguretat de l'ONU es reunirà d'urgència per estudiar un projecte de resolució acordat pels seus cinc membres permanents (els EUA, Rússia, la Xina, França i el Regne Unit), més Alemanya, que endureix el règim de sancions a l'Iran pel seu programa nuclear. "

Aquesta convocatòria d'urgència es produeix poc després que la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, ha anunciat a Washington que les potències del grup anomenat 5+1 han acordat un "esborrany" amb noves sancions a l'Iran. La cap de la diplomàcia nord-americana no ha donat detalls sobre el contingut del document, que es negociava a Nova York des de principis d'abril.

Els 10 membres no permanents del Consell de Seguretat tampoc saben els detalls del nou paquet de sancions, encara que se'ls ha informat al llarg de l'últim mes i mig del desenvolupament de les negociacions, han dit fonts diplomàtiques.

L'anunci de l'acord del grup 5+1 té lloc l'endemà que Turquia, l'Iran i el Brasil arribessin a un acord per a l'intercanvi d'urani de baix enriquiment. Aquest acord subscrit dilluns a Teheran aborda l'intercanvi d'urani al 3,5% amb el combustible nuclear al 20% i no té res a veure amb l'enriquiment d'urani a l'Iran, segons el govern iranià.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va dir el dilluns que aprecia les gestions del Brasil i Turquia per trobar una solució negociada al contenciós sobre el programa nuclear de l'Iran, però es va reservar valorar l'acord que els dos països han subscrit amb Teheran.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut