Estats Units

L'FBI reconeix haver utilitzat una foto de Gaspar Llamazares per fer el retrat actual de Bin Laden

L'FBI ha reconegut que va utilitzar una fotografia del portaveu d'Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, per actualitzar digitalment la imatge del terrorista Ossama bin Laden, segons ha confirmat el portaveu de l'organisme nord-americà. L'ambaixada dels Estats Units a Espanya ja s'ha posat en contacte amb el polític per donar-li explicacions per l'"error inacceptable" de l'FBI, que han atribuït al procediment irregular d'un tècnic quan va confeccionar el retrat robot amb trets de fotos de persones reals extretes d'internet. Llamazares s'havia mostrat molest per aquest fet i havia exigit una explicació política. L'FBI ja ha retirat la fotografia de l'Ossama bin Laden envellit d'internet.

Actualitzat
"Som conscients de les similituds en les característiques de la línia del cabell en la foto de la progressió d'edat d'Ossama bin Laden, produïda per l'FBI i publicada en un web, i la d'una fotografia existent d'un funcionari públic espanyol". D'aquesta manera, el portaveu de l'Oficina Federal d'Investigacions nord-americana, Jason Pack, ha reconegut haver utilitzat una imatge del portaveu d'Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, per actualitzar digitalment la imatge del líder d'Al-Qaeda.

En no disposar de fotografies recents, els experts de l'FBI tracten les imatges de què disposen amb eines digitals per reconstruir com seria el rostre del sospitós anys més tard. Segons ha explicat el portaveu, per fer les fotografies de la progressió de l'edat, els artistes forenses seleccionen les característiques d'una base de dades de fotografies que els serveixen de referència per crear la nova imatge.

En aquest cas, sembla que "l'artista forense no va poder trobar les característiques adients d'entre les fotos de referència i les va obtenir, en part, a partir d'una fotografia que va trobar a internet", ha dit Pack, que ha subratllat que l'artista "no era conscient" de la identitat de Llamazares i que les similituds entre les fotos "no van ser intencionades".

Llamazares, molest per l'ús de la seva imatge

Davant la utilització d'una imatge seva per part de l'FBI per actualitzar la foto del terrorista, Gaspar Llamazares s'ha mostrat molest i ha dit que l'ús de la seva imatge en aquest muntatge, "seria còmica si no fos una qüestió que afecta la seguretat i la llibertat dels ciutadans".

El polític d'Izquierda Unida també ha dit que "la qüestió ha de ser estudiada des del punt de vista jurídic" i que es reserven el dret a emprendre accions legals en defensa del seu honor i la seva imatge. Per Llamazares, aquesta és una prova més que "demostra l'escàs nivell dels serveis d'intel·ligència i de seguretat" que s'ha vist en els últims temps als Estats Units i que "ara veiem a la CIA i a l'FBI".

Els Estats Units reconeixen l'error inacceptable

El ministre conseller de l'ambaixada dels Estats Units a Espanya, Arnold A. Chacón, ha parlat per telèfon amb Llamazares per donar-li explicacions per l'"error inacceptable" comès per l'FBI i ha lamentat l'ús de la seva imatge, que ha atribuït al procediment irregular del tècnic que va fer el retrat robot de Bin Laden. El govern espanyol havia sol·licitat un aclariment d'aquest fet per part dels EUA.

L'FBI ha actualitzat aquesta setmana 18 fotografies de presumptes terroristes en un web en què s'ofereixen recompenses per la seva captura. L'última foto que tenia el govern nord-americà de Bin Laden era de 1998. Llavors, els Estats Units van demanar una recompensa de 25 milions de dòlars per a qui el capturés. Es creu que el líder d'Al-Qaeda viu amagat al Pakistan, a la frontera amb l'Afganistan.

Anar al contingut