Phnom Penh

Jutgen el primer de cinc exdirigents dels khmers rojos per participar en el genocidi de Cambodja

Un tribunal de Cambodja, sota els auspicis de les Nacions Unides, ha començat a jutjar el primer de cinc exdirigents dels khmers rojos, quan es compleixen 30 anys de la caiguda del temut règim. Se'ls acusa de genocidi i crims contra la humanitat. Aquest és el primer dels judicis contra exdestacats membres d'aquest règim que va acabar amb la vida de prop de dos milions de persones, o el que és el mateix, una quarta part de la població de Cambodja, que va morir executada, de gana o per malaltia als camps de treballs forçats.

Actualitzat
El que va ser director d'un centre de tortures per on van passar 16.000 persones que van ser interrogades, torturades i, la majoria, assassinades, Kaing Guek Eav, ha estat el primer d'asseure's al banc dels acusats per la seva participació en el genocidi. Guek, que actualment té 66 anys, se'l coneixia com a "Duch" i dirigia el temut S-21, del qual només queden catorze supervivents.

Quatre exdirigents més, tots ancians que han estat ocults durant més de vint anys, estan ara detinguts, a l'espera de judici. Alguns dubten, però, que arribin a asseure's mai al banc dels acusats. I és que Duch ha estat l'únic dels cinc que, després de convertir-se al cristianisme, ha admès els seus crims. La resta mantenen a hores d'ara que no van cometre cap irregularitat, i encara no se sap quan seran processats. Es tracta del "germà número 2" del règim, Nuon Chea, mà dreta del líder Pol Pot; l'expresident Khieu Samphan; l'exministre d'Exteriors Ieng Sary, i l'exministra d'Afers Socials Ieng Thirith.

Un dels fiscals del cas ha destacat el caràcter simbòlic d'aquest judici, en què "per primera vegada algú haurà de passar comptes per les atrocitats comeses pels khmers rojos". El tribunal el formen 17 juristes cambodjans i 12 d'estrangers.

Khmers rojos: ni diners, ni educació, ni hospitals

Els khmers rojos, liderats per Pol Pot, van dirigir entre 1975 i 1979 un règim de cort maoista a Cambodja. La seva ideologia barrejava una interpretació molt particular i d'extrema esquerra del maoisme, i es va centrar en la seva exaltació de la pagesia, amb les idees anticolonialistes pròpies de les guerres d'alliberament nacional.

El règim va prohibir qualsevol senyal de modernitat al país. Les ciutats van ser desallotjades per la força i els cambodjans van ser obligats a traslladar-se a camps de treball. Segons les xifres que s'estudien, la població de la capital, Phnom Penh, va passar de dos milions a 25.000 en només tres dies.

Es van prohibir els diners i el banc central va desaparèixer; els cotxes es van substituir per carros de bous com a vehicle oficial del país; la propietat privada es va abolir i la religió va quedar prohibida. A més, el país va quedar aïllat, ja que els khmers van tallar les comunicacions amb l'exterior i van eliminar el servei postal.

Però això no és tot. Es va suprimir l'educació i es van clausurar els hospitals. Tots els qui portaven ulleres, parlaven un idioma estranger o tenien un ensenyament superior, per exemple, havien de ser "reeducats" i molts van ser assassinats per ser considerats enemics de la revolució.

En quatre anys, aquest règim del terror va assassinar dos milions de persones. Quan van ser foragitats del poder, amb l'ajuda del Vietnam, van tornar a la guerrilla. Pol Pot, el líder d'aquest genocidi, va morir el 1998 en el seu exili a la selva. Tot aquest horror ha quedat recollit en els museus oberts en diferents punts de Cambodja.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut