Barcelona

Junqueras assistirà a l'acte de Mas on definirà el seu full de ruta de després del 9-N

Els republicans volen oferir una imatge de bona voluntat en un moment en què els ciutadans reclamen unitat

RedaccióActualitzat

Expectació en el món polític català per la conferència que pronunciarà aquest dimarts a les 19.30 hores el president de la Generalitat, Artur Mas, a l'Auditori del Fòrum. "Després del 9-N: temps de decidir, temps de suma" ha de servir per fixar el full de ruta per als propers mesos, un cop passat el procés participatiu del dia 9 i les trobades amb els partits favorables al dret a decidir.

Tot apunta que, davant d'unes 3.000 persones, Mas insistirà en una candidatura de país per a unes eleccions plebiscitàries, però encara sense data.  Però aquest discurs és sabut que genera moltes reticències a Esquerra Republicana que, segurament, serà el principal actor interpel·lat en la conferència de Mas.

En aquest context, Oriol Junqueras ja ha confirmat la seva assistència a l'acte, així com també Marta Rovira. Els republicans volen oferir una imatge de bona voluntat en un moment en què els ciutadans reclamen unitat. Junqueras, que també presentarà el seu full de ruta el 2 de desembre en un acte al Palau de Congressos, fa setmanes que reclama a Mas que convoqui eleccions plebiscitàries com més aviat millor.

Qui no hi haurà serà el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que diumenge va presentar la plataforma Construïm, un espai de debat transversal perquè "més enllà de la independència també hi ha vida". Duran ha dit, aquest dimarts al matí a Catalunya Ràdio, ha remarcat que el seu partit no vol trencar la federació amb CDC, tot i les diferències en l'estratègia sobiranista: "si a CDC creuen que la marca CiU està cremada, ho hauran de plantejar", ha dit.

La CUP no hi enviarà cap representant, com sí que faran altres formacions. A més, també es preveu l'assistència d'una àmplia representació de la societat civil i política del país.

Pròxima visita, Rajoy

La intervenció d'Artur Mas tindrà lloc quatre dies abans de la visita del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a Catalunya. Dos dies després del 9-N, Rajoy va reiterar la seva oposició a "qualsevol reforma constitucional que liquidi la sobirania nacional".

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va visitar el cap de setmana passat Catalunya. El secretari general del socialistes va lamentar que Rajoy menystingui la reforma constitucional, que, segons ell, és l'única sortida per garantir la convivència entre Catalunya i Espanya. El líder del PSOE creu que la majoria dels catalans no volen la independència i que la solució passa per la reforma de la Constitució i no veu necessari que Catalunya tingui el mateix tracte fiscal que Euskadi.

L'ANC demana eleccions i unitat

Mentrestant, aquest dilluns al vespre la plaça de Sant Jaume s'ha omplert amb una convocatòria de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per demanar a Mas que convoqui eleccions i donar-li suport, arran de la querella presentada contra ell i les conselleres Rigau i Ortega pel 9-N. Els manifestants també han reclamat la unitat dels partits polítics del bloc sobiranista.

L'ANC fixarà el proper dia 29 la seva posició davant la possible convocatòria d'eleccions en un acte a l'auditori de la Fira de Cornellà, "després de setmanes de debat intern" de les assemblees territorials, sectorials i exteriors.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut