Barcelona

Junqueras: "Tenim una data i hem de fer tot el possible per guanyar"

El líder d'ERC considera que aquest acord és el millor possible perquè permet als catalans votar

Actualitzat

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha començat la seva intervenció, demanant disculpes perquè l'acord no ha fet possible unes eleccions aviat, com volien molts ciutadans. Junqueras ha remarcat que "tenim una data" i ara "hem de guanyar i fer tot el possible per guanyar".

El líder dels republicans ha recordat com el 9-N va ser un èxit "en un context molt difícil" i ara "ho convertirem en un èxit definitiu (...) Farem que sigui la consulta definitiva, les eleccions definitives".

ERC considera que la "independència és indispensable per disposar de les millors eines al servei dels nostres ciutadans. Unes eines per a la regeneració, per lluitar contra la corrupció, per fer un país més just."

Valoració de l'acord

Les eleccions seran a la tardor i no abans de les municipals com volia ERC. Junqueras ho ha justificat perquè en una negociació totes les parts han de cedir. "Aquest acord és el que ens permet votar i com que la nostra voluntat és permetre als ciutadans opinar, aquest és el millor acord possible."

Formació de les llistes

Les llistes seran llistes diverses, com volia Junqueras, que ha acabat aconseguint la fòrmula de les llistes paraigua, ja que es presentaran per separat però "compartiran un punt programàtic en comú". "No serà un únic punt o una única frase, sinó que serà un full de ruta, que s'està pactant amb d'altres formacions polítiques i amb les entitats". L'objectiu és aconseguir el màxim suport els ciutadans de Catalunya, perquè serà necessària la majoria "més àmplia possible".

Entrarà ERC al govern?

Junqueras ha explicat que s'ha tornat a oferir al president per entrar al govern i que Mas s'ho rumiarà. "Si la nostra presència és útil, volem col·laborar. El president té la voluntat d'escoltar algunes propostes d'ERC que puguin contribuir a la tasca de govern."

La negociació dels pressupostos

Junqueras ha explicat que la prioritat és que els pressupostos estiguin encarats per "garantir la justícia social perquè necessitem que tothom se senti inclòs en el procés", així com els "recursos necessaris per construir l'estat propi". El líder d'ERC s'ha mostrat convençut que l'acord és possible.

L'endemà de l'anunci de l'acord, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Junqueras hi ha afegit que els pressupostos "ara milloraran", en els dos dies que li queden de tràmit parlamentari, i que ho faran per avançar en el sentit de dotar Catalunya de les eines necessàries per esdevenir un estat. "Si volem avançar cap a la independència, els pressupostos del 2015 han de reflectir estrictament aquest camí."

Nou país

"El líder d'ERC ha dibuixat quina és la Catalunya que vol construir amb la frase següent: "El nou país ha de ser net, compromès contra la corrupció i compromès amb la justícia social."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut