El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. (Foto: Reuters)
Brussel·les

Juncker presenta un pla d'inversions que pretén atraure 300.000 milions del sector privat

El president de la CE diu que el seu pla suposa el "major esforç de la història europea per mobilitzar el pressupost de la UE"

RedaccióActualitzat

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha desgranat el seu pla per reactivar l'economia europea al Parlament Europeu i ha rebut el suport de la major part dels grups. El pla preveu mobilitzar 315.000 milions d'euros en els propers tres anys. Ara bé, Juncker ja ha avançat que "els diners no cauran del cel. No tenim una màquina d'imprimir diners" i, per això, caldrà una forta implicació del sector privat, que haurà d'assumir 252.000 milions. I és que en el seu pla, el president del CE inclou una participació pública de 21.000 milions d'euros, 16.000 milions provinents dels pressupostos europeus i 5.000 milions, del Banc Europeu d'Inversions. Aquests diners, segons ha explicat, els presenta com aval i permetran al BEI augmentar la seva capacitat d'oferir finançament i, d'acord amb la CE, arribar als 63.000 milions d'euros.

L'objectiu de Juncker és que es creïn fins a 1,3 milions de llocs de feina. I per aconseguir-ho, "haurem d'atraure diners i fer-los treballar per a nosaltres". "Oferim esperança a milions d'europeus desil·lusionats després d'anys d'estancament. Sí, Europa encara pot esdevenir l'epicentre d'un gran moviment d'inversions. Sí, Europa pot tornar a créixer. Sí, el model social europeu es preservarà", ha dit el luxemburguès als eurodiputats.

El president de la CE ha dit que el seu pla suposa el "major esforç de la història europea per mobilitzar el pressupost de la UE per aconseguir inversió addicional". Davant la dificultat per aconseguir-ho, Juncker ha fet una crida als estats membres perquè s'uneixin al projecte i "multipliquin l'impacte del fons encara més". "Cada euro públic mobilitzat en el fons pot generar 15 euros d'inversions", ha assegurat. En qualsevol cas, ha admès que les quantitats addicionals que aportin els estats no es tindran en compte a l'hora de revisar els seus pressupostos i el compliment del dèficit. "Això és solidaritat europea i és el que implica treballar pel bé de tots", ha remarcat.

Juncker ha demanat, però, el "suport polític" de l'Eurocambra i dels estats membres perquè el fons estigui operatiu el juny del 2015.

Anar al contingut