Barcelona

José Montilla, investit president de la Generalitat amb el suport dels socis del nou govern d'"entesa nacional pel progrés"

José Montilla ha estat investit president de la Generalitat per majoria absoluta amb 70 vots a favor i 65 en contra. Hi han votat a favor les tres formacions que seran socis en el govern. En el transcurs del debat, el president de CiU, Artur Mas, ha reclamat a Montilla que cuidi "l'ànima nacional" de Catalunya. El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha assenyalat la necessitat de renovar el catalanisme perquè miri "de cara el futur". Josep Piqué, per part del PPC, ha retret al nou president la "manca d'il·lusió" i li ha demanat canvis en la política lingüística. Joan Saura, per ICV-EUiA, ha demanat lleialtat institucional al govern central. Per C's, Albert Rivera ha demanat la derogació de la llei de política lingüística.

Actualitzat

José Montilla Aguilera és ja el 128è president de la Generalitat de Catalunya. És el tercer de la història nascut a Andalusia, però els dos anteriors van ser-ho el segle XVII. PSC, ERC i ICV-EUiA han donat la majoria necessària al candidat socialista per ser investit. CiU, PPC i Ciutadans hi han votat en contra. Un cop investit, el nou president s'ha dirigit al ple del Parlament i ha declarat sentir "il·lusió íntima i compartida" i un sentiment que "serà l'energia que mantindrà viva la meva dedicació al servei dels catalans". Montilla ha declarat la seva intenció de "guanyar-me el respecte dels ciutadans" i "espero aconseguir també el seu afecte", ha afegit.  Abans, tots els grups de l'hemicicle han valorat el discurs d'investidura.

"No" a un govern "de gestoria"

El president de CiU, Artur Mas, ha acusat el candidat socialista, José Montilla, de voler muntar el govern sobre les contradiccions i l'equilibri intern de poders, per sobre de l'ambició nacional i dels interessos del país. El president de CiU també ha atacat la falta d'ambició nacional del projecte de Montilla i l'ha acusat de voler fer un govern "de gestoria". Ha afirmat que CiU està als antípodes de posar el nou Estatut com una "estació final" de la construcció nacional de Catalunya. Per això ha reclamat al candidat que cuidi també "l'ànima de Catalunya" i no només l'edifici. 

ERC per la renovació del catalanisme

El líder d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha defensat que és imprescindible renovar el catalanisme, que miri "de cara el futur", sigui integrador, inclusiu i que parli de Catalunya com una "estació d'arribada, de destinació". En aquest sentit, Carod ha dit també que el catalanisme no és patrimoni de cap partit, sinó que cadascú l'entén a la seva manera.

Piqué retreu la manca d'il·lusió i demana canvis en política lingüística

El president del PPC, Josep Piqué, ha retret a Montilla manca d'il·lusió i de projecte de futur per a Catalunya. Piqué ha mantingut que la reedició del tripartit no és conjuntural, sinó estratègica. En matèria lingüística Piqué ha demanat a Montilla si garantirà els drets dels pares a triar la llengua vehicular dels seus fills als centres educatius.

Saura demana lleialtat institucional al govern espanyol

Joan Saura ha reclamat en el ple d'investidura "lleialtat institucional" al govern espanyol a l'hora de desenvolupar l'Estatut i "complicitats" a les altres forces del govern d'entesa. El líder d'ICV-EUiA ha dedicat un emotiu "gràcies, president" a Pasqual Maragall i ha dit que, sense ell, "avui no tindríem Estatut". A José Montilla li ha demanat concreció en les polítiques socials i ha dit que tenen plena confiança en "la seva capacitat i voluntat de sumar".

Albert Rivera demana la derogació de la llei de política lingüística

El líder de Ciutadans-Partit per la Ciutadania, Albert Rivera, ha explicat a Montilla que no pot atorgar-li crèdit polític després de valorar negativament l'anterior etapa del tripartit. Rivera ha destacat la coincidència pel que fa a polítiques socials. En canvi, ha demanat la derogació de la llei de política lingüística.

De Madre convida l'oposició a dialogar

Finalment ha intervingut la presidenta del grup de PSC-CpC, Manuela de Madre, que ha afirmat que el seu grup dóna suport a la línia de diàleg amb què Montilla convida els grups opositors a col·laborar-hi, alhora que els demana respecte per la figura del president i les institucions. Durant la seva intervenció ha mostrat el paral·lelisme entre el govern de Maragall i el de Montilla, tot i els matisos.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut