Barcelona

Jaume Vallcorba, el festival Sónar, Joan Massagué i Pepa Plana, entre els premis Nacionals de Cultura

També són guardonats l'escriptor Vicenç Pagès, la cobla La Principal de la Bisbal i la directora del Cor Madrigal de Barcelona, Mireia Barrera

RedaccióActualitzat

El científic Joan Massagué, l'escriptor Vicenç Pagès, l'editor Jaume Vallcorba i el Festival de Música Sónar són alguns dels Premis Nacionals de Cultura 2014. Segons ha fet públic el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, el CONCA, també han estat distingits amb el guardó The Dalí Museum de Sant Petesburg, a Florida, la pallassa Pepa Plana, la cobla La Principal de la Bisbal i la directora del Cor Madrigal de Barcelona, Mireia Barrera; el coreògraf Roberto Oliván i l'organització Amical Wikimedia.

El CONCA ha volgut "distingir la innovació, la continuïtat i l'excel·lència", a la vegada que amb els premis vindica la "creativitat com a veritable símbol d'un país amb un dinamisme cultural que és part constitutiva de la seva personalitat històrica". Els Premis Nacionals de Cultura, dotats amb 15.000 euros, es lliuraran en un acte el 2 de juny al Palau de la Generalitat.

Joan Massagué

Llicenciat en Farmàcia i doctor en Bioquímica, es trasllada el 1982 als Estats Units. És el director del prestigiós Sloan Kettering Institute de Nova York. Ha estat cofundador i director adjunt de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), on ocupa el càrrec de president del Comitè Científic Assessor Internacional. És un referent mundial en l'àrea de les vies de senyalització i dels programes transcripcionals que determinen el comportament cel·lular i la metàstasi en el càncer. Fa poc, ha identificat gens i mecanismes de la metàstasi a ossos, pulmons i cervell, i ha contribuït d'aquesta manera a obrir noves vies per evitar el caràcter letal d'aquesta malaltia.

Vicenç Pagès

Escriptor i crític literari. Va aconseguir un èxit rellevant de crítica amb la novel·la "El món d'Horaci" (1995). Després va publicar "Carta a la reina d'Anglaterra" (1997) i "Un tramvia anomenat text" (1998), un assaig sobre l'escriptura. Amb "El poeta i altres contes" va obtenir el premi Mercè Rodoreda l'any 2004. Les seves últimes obres són "De Robinson Crusoe a Peter Pan. Un cànon de literatura juvenil", "Els jugadors de whist" i "Dies de frontera", Premi Sant Jordi de novel·la de l'any passat.

Jaume Vallcorba

Editor, filòleg, professor universitari de literatura i escriptor. Fundador de l'editorial Quaderns Crema, que el 2009 va fer 30 anys de vida, i d'Acantilado. És autor de "Noucentisme, mediterraneisme i classicisme. Apunts per a la història d'una estètica" (1994) i ha publicat fa poc "De la primavera al Paraíso. El amor, de los trobadores a Dante" (2013). A més d'investigar en l'obra poètica de Josep Maria Junoy, ha publicat l'obra completa en 14 volums de J.V. Foix. Entre d'altres reconeixements, la Fira de Llibre de Guadalajara (Mèxic) li va concedir el reconeixement al mèrit editorial.

Festival Sónar

Festival Internacional de Música Avançada i New Media Art de Barcelona. Aquest any fa la 21a edició. És una iniciativa cultural pionera sorgida a Barcelona que s'ha convertit en un model internacional en format i continguts, que atreu públic i artistes de tot el món i que s'exporta amb èxit a països de quatre continents. La connexió i interrelació entre creativitat i tecnologia són els valors fundacionals que han definit el festival des dels seus orígens. El Sónar és punt de trobada per a diferents disciplines i comunitats creatives, prenent el pols al panorama actual de la producció musical i les seves interaccions amb el món audiovisual i la creació digital i "new media".

Museu Dalí Sant Petersburg (Florida)

Museu nord-americà dedicat a l'obra i la figura de Salvador Dalí, fruit d'una extensa i rellevant col·lecció privada reunida pel matrimoni A. Reynolds Morse i Eleanor R. Morse, amics de l'artista. Constitueix un nucli molt important per a la difusió mundial de l'obra de Dalí i a la vegada de l'art català actual. Ho fan possible el seu director, Hank Hine, l'equip curatorial i, especialment, el cap d'exposicions, William Jeffett, que comparteix residència entre els Estats Units i Barcelona.

Pepa Plana

Pallassa de trajectòria consolidada, ha dut a terme una destacada gira internacional d'un any i mig amb l'espectacle "Penèlope". Proposa l'objecte del riure en femení. Ha treballat per al Cirque du Soleil. Encarna la dona pallassa, l'univers de les dones en clau d'humor femení en un circ sovint del tot masculí. El premi reconeix la seva llarga trajectòria professional: "Quan vaig començar a fer de pallassa per a tothom era estrany, a més era dona, treballava sola... I d'alguna manera em sento responsable d'haver fet visible l'ofici de pallassa", ha declarat Pepa Plana.

La Principal de la Bisbal

Han passat 126 anys des del naixement d'aquesta cobla el 1888, en ple esclat de la Renaixença. Des d'aleshores, ha fet una feina fonamental per a l'expansió i el coneixement de la sardana. El president Francesc Macià li va atorgar el títol de Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya. Expressió nítida de la Catalunya civil, amb la transició a la democràcia el 1978, se li va restituir el títol atorgat per la Generalitat republicana. Des de fa dècades, la cobla torna a ser protagonista de festes i balls al carrer. La Principal de la Bisbal aporta un llegat musical històric i a la vegada és un referent cultural de primera fila.

Mireia Barrera

Va ser directora titular del Coro Nacional de España, de la Capella de Música de Santa Maria del Mar i, fins al desembre de 2005, va dirigir el Coro de la Orquesta Ciudad de Granada, del qual va ser fundadora. Ha col·laborat amb l'Orquesta Nacional de España, l'Orquestra Barroca Catalana, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i el Coro de la RTVE. Des de 1993 és directora del Cor Madrigal de Barcelona, on ha introduït l'obra de compositors contemporanis.

Roberto Oliván

Coreògraf continuador dels nous corrents de la dansa contemporània, format a Brussel·les a la Performing Arts Research and Training Studios (P.A.R.T.S). Va ser ballarí a la companyia Rosas amb Anne Teresa de Keersmaeker i aprengué també de Robert Wilson. Posteriorment va fundar la Roberto Oliván/Enclave Arts del Moviment. En el seu treball integra el circ i la performance a la dansa, buscant la fusió de les arts escèniques del moviment. A les Terres de l'Ebre ha impulsat el Festival Deltebre Dansa.

Amical Wikimedia

Organització sense ànim de lucre que té per objectiu que la suma de tot el saber humà estigui disponible en català, i que tot el coneixement sobre la cultura catalana sigui accessible en qualsevol llengua. Se centra en la promoció de la Viquipèdia, enciclopèdia en línia escrita per voluntaris, i els seus projectes germans. Amical va ser fundada l'any 2008 i el 2013 va ser reconeguda oficialment per la Fundació Wikimedia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut