Imatge d'arxiu d'un des vessaments de la plataforma de Repsol a la costa tarragonina.
Imatge d'arxiu d'un des vessaments de la plataforma de Repsol a la costa tarragonina.
Tarragona

Investiguen Repsol per dos vessaments de cru que van afectar el delta de l'Ebre al 2009

El jutjat número 3 de Tarragona ha obert diligències prèvies per determinar la responsabilitat penal de Repsol en els vessaments de petroli del maig i juny de l'any passat a 40 quilòmetres del delta de l'Ebre. Segons publica el Diari de Tarragona, els vessaments s'haurien produït durant els treballs de prospecció que es van fer per determinar la viabilitat de dos pous submarins de difícil accés que l'empresa preveu explotar a partir del 2014. També s'investigarà la responsabilitat de la companyia nord-americana Pride of North America, propietària de la plataforma subcontractada per Repsol per fer les prospeccions.

Actualitzat
El juliol de l'any passat el Ministeri de Foment va detectar les fuites, que l'empresa no havia notificat a les autoritats. Ara, després de mesos d'investigació, la Fiscalia de Tarragona veu indicis de delicte contra el medi ambient i ha imputat dos dels responsables de RIPSA -la divisió d'investigacions petrolíferes de Repsol- per una presumpta negligència.

Més de 100.000 litres de petroli vessats

Els fets van passar entre el maig i el juny de l'any passat durant els treballs de la plataforma flotant de prospecció petrolífera de Pride of North America. La plataforma estava situada a prop del port de Tarragona i els treballs van servir per determinar la viabilitat de dos pous submarins de difícil accés que l'empresa preveu explotar a partir del 2014.

La fuita es va mantenir activa durant dos dies i es calcula que com a mínim es van vessar 118.000 litres de cru i uns 18.000 litres d'oli parafínic.

Davant d'aquesta situació, el Ministeri de Foment sosté que "com a mínim" va existir risc per a la fauna marina del voltant del pou, especialment "pel volum, la naturalesa i la densitat dels productes que van caure al mar", i critica que l'empresa amagués el vessament i no ho notifiqués immediatament, incomplint el procediment establert en el Pla de Contingències per Contaminació Marina Accidental.

Aquesta situació encara s'agreuja més perquè tot i que l'empresa ha pres mesures per evitar que el vessament continuï avançant, el passat 29 de juny es van detectar algunes taques de cru a la costa del Vendrell, al Baix Penedès.

Repsol es defensa

Des de Repsol s'assegura que la quantitat de petroli vessat ha estat "mínima, ja que els autoritats ni tan sols van activar el pla de contingència". La fiscalia, però, ho continua investigant i no descarta que hi hagi hagut més fuites de les que han reconegut, ni que s'hagin pogut originar tant des de la plataforma nord-americana com a través d'esquerdes obertes en els pous propietat de Repsol.

Aquesta última possibilitat seria molt similar a la del vessament de petroli de BP al golf de Mèxic, que es va iniciar el mes de maig passat i que encara a hores d'ara no s'ha aconseguit solucionar. Aquesta situació preocupa molts els ecologistes, que aquesta mateixa setmana han sol·licitat al govern espanyol una moratòria sobre els dos nous pous que Repsol preveu explotar a Tarragona.

Si finalment es confirma l'error humà, Repsol seria la responsable subsidiària dels danys i perjudicis causats. De moment, la petroliera ja ha indemnitzat amb 250.000 euros els pescadors, que inicialment demanaven 1,5 milions d'euros.
Anar al contingut