Madrid

Imposen una fiança de 200.000 euros a Luis Bárcenas per sortir de la presó

L'Audiència Nacional considera que la instrucció del "cas Gürtel" està pràcticament esgotada i que l'extresorer ja ha complert gairebé dos anys de presó preventiva

Actualitzat

L'Audiència Nacional ha imposat una fiança de 200.000 euros a l'extresorer del PP Luis Bárcenas per poder sortir de la presó. I és que considera que la instrucció del "cas Gürtel" està pràcticament esgotada i l'extresorer ja ha complert gairebé dos anys de presó preventiva. Bárcenas va ingressar el 27 de juny de 2013 per ordre del jutge Pablo Ruz i ara la sala considera que la investigació està a punt d'acabar i que altres mesures cautelars poden mitigar la presó dictaminada ara fa 19 mesos.

Si paga la fiança, Bárcenas haurà de comparèixer davant l'Audiència Nacional els dilluns, els dimecres i els divendres i designar domicili. A més, se li prohibeix abandonar el territori nacional i li mantenen la retirada del passaport.

Aquesta quantitat de diners no podrà sortir dels seus comptes bancaris, que estan embargats des de fa un any i mig. El jutge Pablo Ruz els va bloquejar l'estiu del 2013 per cobrir una responsabililtat civil de 43 milions d'euros. Llavors, el saldo dels comptes de Bárcenas a Espanya sumava 700.000 euros. Però, a l'estranger, Bárcenas tenia comptes en dues entitats suïsses, on va acumular 48 milions, que també estan bloquejats.

Ruz va embargar, a més, les propietats immobiliàries que Bárcenas compartia amb la seva dona: el seu habitatge habitual, un altre pis a Madrid i una plaça d'aparcament. I, a Catalunya, a prop de Baqueira, un habitatge unifamiliar i dues places d'aparcament. Per abonar la fiança que li exigeix l'Audiència Nacional, Bárcenas haurà de recórrer inevitablement al seu entorn de confiança perquè li deixin els diners.

L'anunci de la fiança arriba després que l'advocat Javier Gómez de Liaño hagi renunciat a la defensa de l'extresorer del PP per haver perdut la confiança en el seu client. El principal motiu d'aquesta decisió seria l'entrevista recent de Bárcenas concedida al diari "ABC" sense que el lletrat ho sabés.

Tot plegat passa uns dies després que la Fiscalia Anticorrupció va presentar a l'Audiència Nacional l'escrit d'acusació de l'advocat contra 41 imputats per fets de la "primera època" de Gürtel, del 1999 al 2005, en què demanava 42 anys i mig de presó per a l'extresorer dels populars per una desena de delictes relacionats amb la trama de corrupció.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut