Valldoreix

Identifiquen i reconstrueixen les restes de Blanca d'Anjou al monestir de Santes Creus

Identifiquen i reconstrueixen al monestir de Santes Creus les restes de Blanca d'Anjou. L'equip de científics del Museu d'Història de Catalunya que restaura les tombes reials de la Corona d'Aragó ha aconseguit recompondre el cos d'aquesta reina, esposa de Jaume II, que va morir als 27 anys, després d'haver tingut més de deu fills. A diferència de la tomba de Pere II, la tomba de Blanca d'Anjou va ser profanada i per això ha calgut fer una doble feina d'identificació i reconstrucció de les restes mortals de la reina.

Actualitzat
El monestir de Santes Creus celebra el 850 aniversari. Per això, està en ple procés de restauració de les tombes reials que acull. La més important és la de Pere II el Gran, perquè en obrir-la s'hi han trobat les restes intactes i s'han pogut analitzar en detall. Però al costat de la tomba de Pere el Gran, s'hi ha fet una descoberta inesperada. La de les restes de la reina de la corona d'Aragó, Blanca d'Anjou.

La peripècia de les restes


La tomba de l'esposa de Jaume II, que va regnar a la Corona d'Aragó a finals del segle XIII, va ser profanada al segle XIX. De fet, se sabia que les restes de Jaume II van desaparèixer, i les de Blanca les van llençar a un pou. Un monjo les va rescatar i les va tornar al mausoleu. Ara, els científics s'han enfrontat a tot un repte: identificar i reconstruir el cos de la reina.

La tasca de recuperació, doncs, ha estat més complicada, però els ha permès confirmar informacions ja documentades a l'època. Com ara que la reina va morir després d'un part, concretament dos dies després de donar a llum a Violant d'Aragó. Se sap que la reina va tenir 10 fills, el primer amb 13 anys, i l'últim, amb 27.

La reina de la Santa Pau

Una vida curta, i un gran pes històric. A Blanca se l'anomena "la princesa de la pau". El matrimoni va ser un pacte estratègic entre la Corona d'Aragó i Nàpols.

La tomba de Blanca d'Anjou amagava una altra sorpresa: un petit penjoll fet de corall, un material molt preuat a l'època.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut