Haití

Les autoritats haitianes decreten l'estat d'emergència per evitar la violència i el pillatge

Les autoritats d'Haití han decidit decretar l'estat d'emergència per frenar la violència desencadenada per la mateixa població desesperada per menjar. L'escassetat dels aliments que arriben i la lentitud a l'hora de distribuir-los són els grans responsables dels saquejos i el pillatge. Els esforços de les Nacions Unides són constants i en les últimes hores s'ha aconseguit repartir més racions de menjar, tot i que disten encara molt d'arribar als 2 milions d'haitians necessitats. Mentrestant, els equips de rescat continuen buscant supervivents del terratrèmol de dimarts, que ha fet uns 100.000 morts, segons el ministre de l'Interior haitià. Uns 70.000 cadàvers ja han estat enterrats en fosses, segons l'últim balanç.

Actualitzat
Tot i que l'ajuda va arribant, no és suficient i la desesperació i la violència pugen de to a Haití sis dies després del terratrèmol, fins al punt que les autoritats s'han vist obligades a decretar fins a finals de mes l'estat d'emergència, cosa que suposa la suspensió de diverses garanties constitucionals.

Mentrestant, es equips de rescat han rastrejat ja el 60% del territori i han aconseguit trobar una setantena de supervivents entre la runa. Les tasques de recerca es mantindran perquè encara hi ha esperança de localitzar més persones amb vida. El ministre de l'Interior del país ha apuntat que el fort terratrèmol hauria provocat 100.000 víctimes mortals, tot i que altres fonts parlen de xifres més elevades.

També s'està enterrant contra rellotge els cadàvers de les víctimes. Fins ara, les autoritats asseguren que n'han enterrat en fosses comunes 70.000. Abans, segons ha explicat el ministre de Sanitat haitià, se'ls cobreix amb una solució de calç viva i no es descarta cremar-los per evitar la propagació de malalties.


Jornada de reunions

María Teresa Fernández de la Vega
, com a representant de torn de la Unió Europea, ha anunciat des de Santo Domingo que el Consell Europeu enviarà una missió especial que farà tasques de rescat i ajuda humanitària. De la Vega també ha explicat que la Unió, que donarà més de 400 milions d'euros en ajudes, impulsarà la celebració d'una conferència de reconstrucció d'Haití.

L'expresident dels Estats Units Bill Clinton, com a enviat especial de l'ONU, també visita aquest dilluns la zona devastada pel sisme, juntament amb un important carregament d'assistència. Clinton s'entrevistarà amb el president haitià, així com amb responsables del repartiment d'ajuda humanitària.


Els "creuers solidaris" de la Royal Caribbean


Royal Caribbean ha anunciat que el seu pla d'ajuda als damnificats pel terratrèmol d'Haití arribarà com a mínim a un milió de dòlars, que seran canalitzats en cooperació amb diverses organitzacions de caritat, i utilitzarà els creuers de la seva flota per al transport de béns i subministraments al país caribeny.

El primer d'aquests vaixells és l'"Independence of the Seas", que ha arribat al complex turístic que la companyia té a Labadee per lliurar aigua potable i menjar a les víctimes del sisme. A més, la companyia donarà el 100% dels guanys obtinguts per les excursions i viatges en aquest vaixell.

En les properes setmanes s'espera també l'arribada a les costes haitianes d'altres creuers de la companyia carregats d'ajuda, com el "Navigator of the Seas" (el 18 de gener), el "Liberty of the Seas" (el 19 de gener) o el "Celebrity Solstice" (el 22 de gener). Així mateix, la companyia ha obert un enllaç al web de l'ONG Food for the Poor perquè els seus empleats i clients puguin canalitzar els donatius cap als afectats pel sisme.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut