Madrid

El president de Bankia assegura un futur sòlid per a l'entitat després de la injecció de 23.000 milions

El nou president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha parlat del futur de l'entitat l'endemà que aquesta va demanar una ajuda addicional de 19.000 milions d'euros per sanejar els comptes. Uns diners que no són a tornar, segons ell, perquè són una inversió de capital i no ajudes o un préstec. La factura final puja a més de 23.000 milions d'euros, una aportació que permetrà a l'estat controlar més del 50% de les accions del banc. Goirigolzarri s'ha mostrat confiat que, un cop aplicat el pla, aconseguiran tenir una entitat neta i eficient. El nou responsable de Bankia ha justificat el seu predecessor, Rodrigo Rato, i ha dit que la seva feina no és depurar responsabilitats.

RedaccióActualitzat
En dissabte, amb les borses tancades i amb el cap de setmana per pair els números, el nou president de Bankia desgranava el pla que ha preparat per reflotar l'entitat. Els ulls dels analistes, tant de dins com de fora del país, estan pendents de la salut de Bankia i, de retruc, de la situació de tot el sistema financer espanyol.

El president de Bankia ha detallat que el pla de recapitalització passa principalment per la desinversió de la cartera d'immobles i d'empreses participades i una ampliació de capital, que més que probablement subscriurà l'estat.

El banc calcula que necessitarà 19.000 milions d'euros. Sumats als 4.500 que ja havia rebut del FROB, es tracta del rescat més gran de la història financera de l'estat espanyol. Això convertirà l'Estat en propietari absolut del grup financer.

Per "Goiri", com se'l coneix en el sector financer, aquests diners no poden ser considerats ajudes a fons perdut ni un préstec a tornar, sinó una inversió de capital que es recuperarà creant valor.

Ha destacat que amb aquest pla el grup disposa d'unes cobertures que li permetran afrontar la situació actual amb solidesa i que l'objectiu és aconseguir un capital principal del 9,5%.

El nou cap visible de Bankia ha destacat que un equip gestor ha estat treballant els últims dies amb el Ministeri d'Economia i el Banc d'Espanya per elaborar el pla de sanejament, en el qual s'han analitzat tots els actius del banc.

Nova etapa, nous responsables

El repàs dels comptes que ha fet José Ignacio Goirigolzarri en quinze dies ha fet aflorar unes pèrdues de 3.000 milions d'euros l'any passat, molt lluny dels 300 milions de benefici que havia reconegut l'equip directiu de Rodrigo Rato.

El nou president, però, no ho considera mala gestió. L'entitat no té previst depurar responsabilitats. José Ignacio Goirigolzarri ha dit, de fet, que "no he vingut aquí" per això i ha justificat la feina del seu predecessor. Diu que Rodrigo Rato va haver de treballar en un "entorn regulador convuls" i també que el valor dels actius ha empijorat.

Goirigolzarri ha justificat el relleu en bloc del consell d'administració per deixar pas a consellers nomenats per l'Estat per encarar la nova etapa de l'entitat.






VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut