París

França aprova tallar l'accés a internet a qui es descarregui reiteradament arxius amb drets d'autor

Els diputats francesos han aprovat finalment la controvertida llei contra la pirateria a internet, que preveu tallar l'accés a la xarxa als internautes reincidents que es descarreguin de forma il·legal arxius amb drets d'autor. La llei, que té l'oposició de l'esquerra i de part dels diputats de la majoria conservadora, s'ha aprovat amb 296 vots a favor i 233 en contra. El Partit Socialista ha anunciat que recorrerà contra el text davant el Consell Constitucional.

Actualitzat
El punt més polèmic de la llei és el relatiu a les sancions previstes contra els internautes que es descarreguin arxius de forma il·legal. Per ells, estableix un dispositiu progressiu de sancions que arriba fins a la suspensió de l'accés a internet durant dos anys, sense que per això l'afectat hagi de deixar de pagar aquest servei.

Aquesta "doble pena" ha causat un gran enrenou entre els internautes francesos, temerosos de veure's sense accés a internet i havent de seguir pagant el servei. Aquesta "doble pena" ha estat també el principal cavall de batalla de l'oposició d'esquerres, malgrat que amb això s'ha guanyat les crítiques d'artistes i intel·lectuals progressistes.

La llei, que demà ha de ser aprovada pels senadors, que ja li van donar el vistiplau en primera lectura, estableix la creació d'una Alta Autoritat per a la Difusió d'Obres i la Protecció de Drets sobre Internet (HADOPI). Aquest organisme, format per nou membres triats pel govern per a un mandat de sis anys, serà l'encarregat de dictar les sancions contra els pirates d'internet. En un primer moment enviaran un advertiment per internet, i després, en cas que es mantingui el pirateig, hi haurà un segon avís per carta certificada. A la tercera caurà la sanció, que pot anar des dels sis mesos als dos anys de suspensió de l'accés a internet.

Aquest punt xoca amb una esmena aprovada pel Parlament Europeu el dia 6 de maig, que estableix que el tall de l'accés a la xarxa només es pot dictar amb consentiment judicial. No obstant això, la nova llei té el suport majoritari dels artistes francesos, que la consideren un bon instrument per protegir els drets d'autor.

Per contra, la comunitat d'internautes la veu arcaica i ja ha començat a utilitzar enginys informàtics per esquivar-la. Els llocs d'accés en línia a música i pel·lícules, que no impliquen la descàrrega d'arxius, han vist créixer les seves visites en els últims mesos. A més, s'han creat pàgines d'internet per ocultar la identitat informàtica dels accessos i despistar així els "gendarmes" de la xarxa. Una altra de les idees que està tenint èxit és la que consisteix a accedir a internet a través de la xarxa sense cables (wi-fi) d'un veí, per a la qual cosa s'han creat programes que ajuden a desbloquejar les contrasenyes.

La polèmica llei s'ha aprovat al final d'una marató parlamentària que va començar l'11 de març, quan el projecte es va presentar al Consell de Ministres. El 9 d'abril, l'oposició socialista va aconseguir rebutjar el text en una primera lectura, en mobilitzar els seus diputats en un moment en què bona part dels de dretes estaven absents. Els socialistes tampoc van sortir indemnes de la batalla, ja que alguns significats diputats, com l'exministre de Cultura Jack Lang, i la majoria dels seus senadors, van votar a favor de la llei, en contra de la consigna del partit.
Anar al contingut