París

França aprova inicialment la llei que permet tallar l'accés a internet als qui facin descàrregues il·legals

El Parlament francès ha aprovat inicialment la polèmica llei antipirateria del govern de Nicolas Sarkozy. La norma permet tallar l'accés a la xarxa als qui facin descàrregues il·legals. A diferència del que preveia el text inicial, serà un jutge i no pas una comissió administrativa qui decidirà interrompre el servei. El tall es podrà estendre d'un mes a un any i, mentre duri, l'usuari haurà de continuar pagant el servei d'internet. La llei, que encara s'haurà de polir i aprovar definitivament, ha prosperat amb 285 vots a favor dels conservadors de la UMP i el Nou Centre, i els 225 en contra de l'oposició socialista i ecologista.

Actualitzat
Les modificacions de la norma s'han aprovat arran de la revisió del Consell Constitucional, que ha establert que la decisió de tallar l'accés a internet ha de recaure en un jutge. Això rebaixa les expectatives dels promotors del text, perquè es calcula que, amb la lentitud de la justícia, s'imposaran unes 50.000 sancions cada any, en lloc de les 365.000 que es preveien.

Una comissió mixta paritària de membres de l'Assemblea Nacional i del Senat redactaran una versió nova de la llei els pròxims dies, que haurà de tornar a rebre el vistiplau de diputats i senadors en una sessió prevista per d'aquí a una setmana, el 22 de setembre. El Partit Socialista ja anunciat que tornarà a recórrer contra el text al Constitucional i assegura que els drets d'autor no queden prou protegits. La formació aposta perquè l'accés a internet sigui més car a canvi que inclogui el dret a descarregar qualsevol tipus d'arxiu.

La sanció per la pirateria a internet s'aplicarà en les descàrregues que es facin tant a través de l'ordinador com des del telèfon mòbil. En principi, un sol jutge decidirà sobre la qüestió, que només s'elevarà a un tribunal de tres magistrats en cas que l'usuari afectat hi presenti recurs. L'usuari rebrà dues notificacions abans del tall, l'una per correu electrònic i l'altra per correu convencional.

El prinicipal promotor de la llei és el conseller de Cultura, Frédéric Mitterrand, nebot de l'expresident francès.

Anar al contingut