Tivissa

Estabilitzat l'incendi de Tivissa després de cremar 830 hectàrees

La pluja ha ajudat els bombers, que centren els esforços a evitar que les flames s'acostin al nucli urbà

RedaccióActualitzat

Una quarentena de dotacions terrestren treballen aquest matí per controlar el foc de Tivissa el més aviat possible. L'incendi que crema des de diumenge a la serra de Tivissa, a la Ribera d'Ebre, ha quedat estabilitzat aquest dimarts al vespre. La superfície cremada en aquests tres dies ja és de 830 hectàrees, segons informen els Bombers de la Generalitat, que citen càlculs del Cos d'Agents Rurals. Es tracta de vegetació, bàsicament pi blanc i matoll, la majoria de la qual pertany a l'Espai d'Interès Natural (EIN) de les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs. La zona calcinada s'estén al llarg de gairebé 6 quilòmetres per la serra de la Creu.

La pluja ha fet acte d'aparició a la zona aquest dimarts a la tarda i, encara que no ha estat gaire generosa, uns 20 litres per metre quadrat, ha contribuït a ajudar els bombers, que han estat molt pendents de l'evolució del vent. De cara a la matinada de dimecres, s'esperen més ruixats en aquesta àrea i tot plegat fa que la nit s'afronti amb més calma que les anteriors. 

Les feines d'extinció se centren, bàsicament, en la part nord-est del foc, per evitar que el foc s'acostés al nucli urbà de Tivissa. Els bombers han aprofitat el descens del vent de les primeres hores de dimarts per treballar en aquesta part. A primera hora de la tarda ha començat a bufar al marinada i el principal temor era que empenyés les flames cap barranc dels Fogassos Això podria complicar encara més les tasques d'extinció. L'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha explicat que es tracta d'un barranc "de difícil accés i molt canalitzat, on el foc pot agafar molta potència perquè hi ha molta vegetació".

Els comandaments dels bombers estan satisfets per la contenció de la propagació del foc i recorden que les muntanyes de Tivissa-Vandellòs són una zona molt boscosa, plena de desnivells i zones de difícil accés, de manera que el foc té un gran potencial per escampar-s'hi. 

La millora de la situació ha permès que la 51 de veïns desallotjats de forma preventiva de 28 masies ja puguin tornar a casa. La majoria són estrangers que tenen la segona residència aquí i que han estat al càmping de Tivissa mentre ha estat vigent la zona d'aïllament.

Les causes de l'incendi encara no estan determinades, però el fet que el punt on possiblement va començar el foc sigui en una zona de molt difícil accés fa pensar en la caiguda d'un llamp. Precisament, a causa de les dificultats d'extinció, la Direcció General d'Emergències ha activat la fase d'alerta del pla Infocat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut