Mundial

Espanya perd 0-1 contra Suïssa en el seu debut al Mundial

Espanya va perdre 0-1 contra Suïssa en el seu debut al Mundial de Sud-àfrica. Els jugadors de Del Bosque van dominar el matx des del xiulet inicial, però els va costar crear ocasions clares de gol. La millor de la primera part la va tenir Piqué, però el porter Benaglio va refusar el seu xut. En el minut 52, els suïssos van sorprendre Espanya amb una pilota llarga i Gelson Fernandes va aprofitar un rebot per marcar. Fins al final, atac i gol dels espanyols, que van xutar més de 20 vegades a porteria. Un xut de Xabi Alonso es va estavellar al travesser i Derdiyok va estar a punt de fer el segon amb una rematada al pal.

Espanya era la gran favorita per guanyar no només aquest partit, sinó, per alguns, també el Mundial. Vicente del Bosque va col·locar sis blaugrana (Xavi, Piqué, Busquets, Puyol, Villa i Iniesta) en l'onze titular. La "roja" va dominar el partit de manera gairebé absoluta. La tàctica de Suïssa era clara: defensar-se i esperar si sonava la flauta en algun contraatac. La millor ocasió d'Espanya en la primera part va ser de Piqué, però el porter Benaglio va estar molt encertat en la sortida.

Al marge d'aquesta acció, els homes de Del Bosque tocaven i tocaven, però no arribaven amb perill real a la porteria suïssa. Casillas era un espectador més. En la primera part, només va haver d'intervenir en el xut d'una falta de Ziegler. Iniesta, que havia arribat ben just al partit, després de lesionar-se en l'últim enfrontament de preparació, contra Polònia, va reclamar expulsió per una jugada a la frontal de l'àrea rival. El migcampista blaugrana va ser el jugador més perseguit per l'equip suís, absolutament conscient que era vital frenar-lo per restar potencial ofensiu a Espanya. Poc abans de la mitja part, Villa va tenir una bona oportunitat en un contraatac, però la vaselina final li va sortir desviada.

Fernandes fa el gol de la seva vida

En la segona part, Espanya va ser molt més agressiva. Xabi Alonso va provar sort des de lluny en un parell d'ocasions, però sense encert. I en el minut 52 va arribar el gerro d'aigua freda per a les aspiracions espanyoles. Rapidíssim contraatac suís, jugada embolicada, ni Puyol ni Piqué poden parar els rivals, tampoc Casillas, i Fernandes ho aprofita per batre la porteria espanyola. Una jugada que li va costar un trau al cap a Gerard Piqué. La primera gran sorpresa del Mundial començava a prendre cos.

Canvis de Del Bosque

Encara quedava molt de temps pel final i Vicente del Bosque va moure fitxa. Van entrar Navas i Torres per Silva i Busquets. Iniesta va tenir l'empat en el minut 64, però el xut li va sortir desviat per poc. La millor ocasió espanyola de la segona part va ser un xut al travesser de Xabi Alonso. Benaglio no hauria pogut fer res per impedir el gol. Jesús Navas va ser el davanter més incisiu i el que va portar més perill a la porteria rival, sempre per la banda dreta. Amb Espanya entregada, Suïssa hauria pogut fer el 0-2. Derdiyok va protagonitzar la millor jugada del partit: es va desfer de tothom i va rematar al pal quan Casillas ja estava batut. Uns moments després, Iniesta havia d'abandonar el terreny de joc, lesionat. Pedro va entrar en el seu lloc. El manxec, en principi, nomé té un cop sense importància.

Jesús Navas va xutar en el minut 80 molt ajustat al pal, en una gran ocasió. Els contraatacs suïssos eren un malson per als de Del Bosque, i Barnetta va xutar alt en una bona ocasió. Fernando Torres no va ser capaç d'aprofitar cap de les pilotes de què va disposar. Va demostrar que està una mica curt de forma després de la seva lesió. La sorpresa es va consumar. Els campions d'Europa i grans favorits per guanyar el Mundial perden en el debut contra un equip que es va limitar a defensar-se i sortir al contraatac.

Hondures, el pròxim rival

Espanya jugarà el dilluns el segon partit, contra Hondures, ja sense marge d'error. Una altra derrota deixaria els espanyols pràcticament fora del Mundial.