El portaveu del govern del PP, Íñigo Méndez de Vigo (EFE)
El portaveu del govern del PP, Íñigo Méndez de Vigo (EFE)
Madrid

Espanya es planteja decretar l'estat d'excepció per aturar el procés

La Moncloa inclou la declaració d'estat d'alarma, excepció i setge com a possibles mesures per aturar el procés independentista català en un informe enviat a un òrgan consultiu del Consell d'Europa

RedaccióActualitzat

El govern espanyol no descarta decretar l'estat d'excepció i setge en cas que la suspensió de l'autonomia a través de l'article 155 de la Constitució no fos suficient per aturar el procés independentista català. 

En un informe enviat a la Comissió de Venècia, un òrgan consultiu del Consell d'Europa, l'executiu de Mariano Rajoy informa d'aquestes possibles mesures de força, segons publica "El Periódico". És la resposta als aclariments demanats sobre la reforma de la llei del Constitucional de l'any 2015, que preveu suspendre els càrrecs públics que desobeeixin el tribunal.

En aquest informe, La Moncloa defensa les mesures que preveu el canvi, aprovat amb la majoria absoluta del PP, però també enumera les eines coercitives que preveu la Constitució en cas de "situacions extremes" i de "dany" del sistema institucional.

En aquest sentit, explica que es pot aplicar l'article 155 de la Constitució, que obre la porta a la suspensió de les autonomies, o fins i tot l'article 116, que regula els estats d'alarma, excepció i setge

És el primer cop que s'esmenten aquest tipus de mesures per fer front al procés independentista. Ahir, el portaveu del govern espanyol treia transcendència a aquest informe enviat al Consell d'Europa. Íñigo Méndez de Vigo, va assegurar que desconeix l'escrit i que el govern està a l'espera del que digui la Comissió de Venècia. Per Méndez de Vigo, aquest "és un tema jurídic enormement difícil".

Anar al contingut