Istanbul

Erdogan afirma que entre els manifestants hi ha persones fitxades per actes terroristes

El primer ministre turc ha assegurat que entre els participants a les protestes, que s'han estès per tot el país, hi ha persones fitxades per l'atac a l'ambaixada nord-americana d'Ankara al febrer passat. Erdogan manté els seus plans urbanístics a Istanbul, origen de les protestes, i afirma que no negociarà amb qui provoca incendis.

RedaccióActualitzat
Tot i la tensió al carrer, el primer ministre turc, Recep Tayipp Erdogan, no cedeix i no retrocedeix en els seus plans de construir un centre comercial en un parc d'Istanbul, origen de les protestes a tot el país. El govern turc ha comptabilitzat 746 protestes a 78 de les 81 províncies del país. Hi ha hagut 117 detinguts i 1.431 ferits, una xifra inferior a la que donen les associacions mèdiques, que eleven els ferits fins als 4.000. Els morts ja són quatre.

Però lluny de calmar els ànims, Erdogan els ha encès. Des de Tunis, on ha acabat una gira oficial, el premier turc ha assegurat que entre els participants a les mobilitzacions hi ha "condemnats per terrorisme". "Els ciutadans que tenen una responsabilitat en la protecció del medi ambient han de saber que algunes persones que participen en les protestes estan condemnades per actes de terrorisme". Segons el primer ministre, hi hauria persones fitxades per l'atac a l'ambaixada nord-americana al febrer passat a Ankara, perpetrat per un grup d'extrema esquerra. "El nostre servei secret els coneix", ha afegit Erdogan.

El primer ministre turc s'ha negat a obrir un procés de diàleg. "No podem concretar res amb gent que provoca incendis". "Demano perdó per un ús excessiu dels gasos lacrimògens, però no existeix cap país que no els utilitzi".

Un cop torni al país, Recep Tayipp Erdogan podria optar per incrementar la repressió policial a Ankara o Istanbul o bé per mobilitzar els seus simpatitzants i fer evident la divisió en què viu el país.

Les destrosses causades pels diversos dies de protestes arriben als 30 milions d'euros, segons estimacions de l'executiu turc. El ministre de l'Interior, Muammer Güler, ha explicat que s'han registrat danys en 280 comerços, més de 100 cotxes patrulla, 200 vehicles particulars, sis edificis públics i a onze seus de Justícia i Desenvolupament (AKP), el partit del govern.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut