Roma

Entra en vigor a Itàlia la llei de seguretat, que converteix la immigració clandestina en delicte

El ministre de l'Interior italià, Roberto Maroni, ha signat el decret pel qual entra en vigor una de les lleis més polèmiques de la història italiana. Es tracta de la normativa de seguretat, que preveu una criminalització de la immigració irregular, endurir l'obtenció de permisos de residència i nacionalitat, la creació de patrulles ciutadanes i la lluita contra la màfia. L'oposició, sindicats i diverses organitzacions socials ja han dit que aquesta mesura és anticonstitucional i fins i tot que atempta contra els drets humans. De fet la normativa preveu multes de fins a 10.000 euros per a tots aquells immigrants que no duguin els papers en regla.

Actualitzat
I també persegueix els que els donen un lloc per viure, ja que la llei preveu penes de fins a tres anys de presó a aquelles persones que lloguin habitacions o pisos a immigrants "sense papers". A més, la normativa amplia fins a sis mesos el temps de reclusió en centres d'identificació i expulsió, per tal que les autoritats tinguin més temps per poder gestionar les repatriacions dels immigrants.

Un dels aspectes que més polseguera han aixecat, si és que els altres no n'havien aixecat prou, és l'enduriment de les condicions per regularitzar la situació de les persones estrangeres. S'haurà de pagar entre 80 i 200 euros si es vol obtenir el permís de residència, i s'haurà de pagar 200 euros per obtenir la ciutadania italiana.

Els ciutadans podran fer de policies

Una altra de les mesures que preveu aquesta llei és l'aprovació de les patrulles ciutadanes. Es tracta de grups de fins a tres persones, sense antecedents ni malalties ni addiccions a drogues, que es passejaran pels seus barris amb una armilla groga amb el logotip corresponent, amb l'objectiu de vigilar la zona i ajudar la policia amb tot el que necessiti. Fins i tot els mateixos agents no acaben de veure clar si seran més una nosa que no pas una ajuda.

Lluita contra la màfia

Itàlia també pretén plantar cara a la màfia, i per això la nova llei de seguretat endureix les penes per delictes relacionats amb aquest tipus d'organitzacions. A més, vol estrènyer el seu finançament, i la llei obliga els empresaris que han rebut amenaces i extorsions a denunciar qui els ho ha fet, i això serà una condició "sine qua non" per tal de poder optar a concursos públics, com per exemple els de obres i infraestructures.
Anar al contingut